L'oposició entra una moció de censura a l'Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols per fer fora l'alcalde

L'alcaldia passaria de mans del socialista Pere Albó a l'independent de TSF, Carles Motas

El rebombori a l'Ajuntament de Sant Feliu, que ha culminat amb la moció de censura, va començar el 2 de febrer, quan el grup independent TSF va decidir abandonar el govern. D'ençà de les eleccions municipals, al municipi hi governava un quadripartit format pel PSC, ERC, ICV i TSF, una unió de forces que va servir per desbancar CiU de l'alcaldia.

La sortida de TSF va deixar l'equip de govern en minoria, amb deu regidors dels 21 que integren el ple. A més, l'antic portaveu i cap de llista dels independents, Joaquim Valls, va renunciar a l'acta de regidor. A finals de març, la regidora de TSF Sílvia Egido va substituir Valls en el càrrec.

D'ençà d'aleshores, l'amenaça d'una moció de censura que havia planat sobre el consistori ganxó va anar en augment. Tot i que TSF i CiU s'havien mostrat prudents a l'hora de fer-ne declaracions, el regidor d'Amics, Pere Luque, feia poques setmanes que ja la donava per confirmada.

Mentrestant, els tres grups que quedaven al govern s'havien esforçat per donar una imatge d'unitat. De fet, pocs dies després de la sortida de TSF, l'alcalde Pere Albó (PSC) i els representants d'ERC i ICV, Jordi Vila i Jesús Fernández, van anunciar que continuarien plegats en minoria per intentar tirar endavant els projectes que havien engegat durant la legislatura.

Aquesta imatge, però, ja no es podrà repetir. I és que avui els tres grups de l'oposició (que sumen onze regidors) han entrat al registre de l'Ajuntament una moció de censura. El plenari municipal per votar-la tindrà lloc el proper 12 d'abril a les dotze del migdia. La moció desbancarà el socialista Pere Albó de l'alcaldia i el càrrec l'ocuparà Carles Motas, de TSF.

Fer avançar el poble

Carles Motas ha explicat que, durant els darrers dies, s'han intensificat els contactes entre l'oposició fins a culminar 'en aquesta majoria alternativa' que ha fet possible la moció. 'El govern necessita una certa estabilitat; nosaltres som capaços de donar-la i ja tenim en ment projectes importants per a la ciutat', ha indicat Motas.

El portaveu de TSF ha ressaltat que cal 'donar un nou impuls a la ciutat' i s'ha mostrat prudent a l'hora de parlar del futur cartipàs, perquè encara s'està acabant de tancar. Motas també ha avançat que l'acord entre ells, CiU i Amics només és vigent fins a les properes eleccions municipals.

Per la seva banda, el portaveu de CiU i exalcalde de Sant Feliu, Miquel Lobato, ha declarat que s'ha decidit donar suport a la moció perquè 'des del principi, ja s'havia vist com l'actual govern no funcionava i que hi havia coses a millorar'. Pel que fa a l'elecció de Motas com a futur alcalde, Lobato ha indicat que aquesta s'ha fet per lògica.

'Tots per Sant Feliu havia format part del quadripartit abans de sortir del govern, per això creiem que l'alcaldia els corresponia', ha dit Lobato. I ha afegit: 'No hem d'obviar que només queda un any i escaig per les eleccions, i per això creiem que l'alcaldia correspon a qui ha estat al govern fins ara'.

De perfil baix i amb un partit de broma

L'actual alcalde de Sant Feliu de Guíxols, Pere Albó, s'ha mostrat molt crític amb la presentació de la moció de censura. Albó ha ressaltat que tant el PSC, com ERC i ICV la veuen 'amb preocupació', perquè significarà l'ascens al govern d'una majoria 'de perfil baix amb una manca de legitimitat democràtica extraordinària'.

Albó ha criticat que el futur alcalde, Carles Motas, no haurà estat escollit pel poble. A més, de CiU ha dit que el seu grup municipal manté 'un debat obert fratricida per veure qui seran els propers candidats'. Però, de tots els grups de l'oposició, Pere Albó s'ha mostrat extremadament crític amb Amics i el seu regidor, Pere Luque.

Ha dit que el partit hauria de 'formar part dels exclosos de l'arc parlamentari democràtic', perquè va ser muntat 'mig en broma' per un constructor –Pere Luque- que només pensa a defensar 'els seus interessos immobiliaris'. L'alcalde ha explicat que no pot concebre que ell sigui qui tingui 'la clau de l'Ajuntament'.

En aquest sentit, Albó ha declarat: 'Reclamem molta responsabilitat i saber en quins termes s'ha pactat aquesta moció de censura'. I ha conclòs: 'Volem saber com es permet que algú, a qui no se li coneix cap programa més enllà de la defensa dels interessos personals i immobiliaris, entra al cor d'un ajuntament de la Costa Brava com Sant Feliu de Guíxols'.