La Jonquera ja disposa del primer 'hub' de recàrrega ultra ràpida de vehicles elèctrics

Es tracta d'una ubicació "estratègica" per la posició fronterera del municipi

Punt de recàrrega ultra ràpida per a la vehicles elèctrics a la Jonquera (Alt Empordà), un dels principals corredors de transport del país. Endesa X i Andamur han posar en marxa el seu primer 'hub' amb carregadors de fins a 350 kW, que permetran recarregar en un temps estimat d'entre 3 i 10 minuts la bateria necessària per recórrer uns 100 quilòmetres. Això sí, depenent de la potència de càrrega del vehicle i el percentatge de bateria que tingui en aquell moment.

El procés de recàrrega, la reserva, ús i pagament del servei es podrà fer de manera senzilla a través de l'aplicació Juicepass d'Endesa X. Els usuaris només han de descarregar-se l'app al seu mòbil i podran gestionar les recàrregues del seu vehicle elèctric directament des del seu telèfon (pagar, reservar amb fins a 15 minuts d'antelació, etc.) i accedir a més a tarifes adaptades a tots els usuaris, com tarifes mensuals de recàrrega o ve de pagament per ús per a pagar només pel que recàrregues. L'aplicació està disponible a través d'iOS i Android i l'usuari es pot donar d'alta directament des del compte de Facebook o Gmail, o mitjançant un altre correu electrònic. Tot i que el registre no és indispensable, els usuaris que ho facin gaudiran de condicions econòmiques avantatjoses.

El 'hub', ubicat a l'àrea de servei que Andamur té al municipi, permetrà recarregar fins a 8 vehicles de manera simultània gràcies a les seves 4 estacions de tecnologia ultra ràpida (350 kW). Cada estació compta amb dos connectors (dues mànegues) amb l'estàndard europeu de càrrega CCS Combo. Qualsevol vehicle elèctric que utilitzi aquest tipus de carregador podrà utilitzar les noves instal·lacions. Seran les característiques del cotxe les que determinin la potència i, per tant, la velocitat de recàrrega, a la qual es pot emprar.

El director del Pla d'Infraestructura d'Accés Públic d'Endesa X, Manuel Muñoz, ha assegurat durant l'acte d'inauguració que continuen treballant per "facilitar la mobilitat elèctrica a tots els usuaris" i que ja no només ho fan a les ciutats sinó que també aposten per la recàrrega ultra ràpida en carretera. Una possibilitat que "permet als usuaris no tenir dubtes a l'hora de fer viatges de llarg recorregut".

"Aquesta instal·lació a la Jonquera és un exemple clar de com adaptem el nostre desplegament a les necessitats de cada ubicació i estem encantats de la col·laboració que tenim amb Andamur en aquest aspecte", ha afegit. En aquest sentit, Muñoz ha remarcat que la Jonquera és un punt "estratègic" per a la companyia. "Suposa el 40% del nostre negoci", ha assegurat.

Una ubicació "estratègica"

Per la seva banda, el conseller delegat d'Andamur, Miguel Ángel López, ha remarcat que amb la instal·lació d'aquest punt de recàrrega compleixen una "fita" que reforça la seva "visió". "El compromís de la nostra companyia amb la innovació i el medi ambient és un dels pilars sobre els quals es basa la nostra estratègia en els últims anys", ha insistit. La previsió és que properament n'instal·lin un altre al sud d'Espanya. "Hem escollit la Jonquera perquè és un lloc privilegiat i també és el lloc idoni per donar autonomia", remarca. A més, la rapidesa que ofereix el sistema permet acostar els tempos a una repostatge de carburant convencional.

Aquest nou espai de recàrrega, l'únic amb aquesta capacitat, és el tercer que Endesa X instal·la en les estacions de servei d’Andamur d'un total de cinc previstos actualment. Tots ells estan localitzats en punts estratègics. L'estació instal·lada a Andamur de la Jonquera forma part del Projecte AMBRA-Electrify Europe, finançat pel Programa de la Comissió Europea Connecting Europe Facility (CEF Transport) i pel Banc Europeu d'Inversions (BEI).

La xarxa de recàrrega d'Endesa X compta amb gairebé 3.000 punts de recàrrega d'accés públic desplegats en ciutats, entorns rurals i carreteres. En aquest últim entorn, s'han cobert les principals vies, amb més de 400 punts de recàrrega ja operatius gràcies a acords com el signat amb Andamur.

Un pla de desplegament

L'objectiu d'Endesa X és continuar instal·lant punts de càrrega en totes les potències, un pla de desplegament que té en compte tots els hàbits d'ús dels clients i les potències de càrrega. Així doncs, Endesa X, a més de càrrega ultra ràpida i ràpida, està invertint en instal·lacions d'hospitals, hotels, pàrquing, cinemes, restaurants, o centres comercials, on l'estada mitjana és superior a les dues hores. De fet, el desenvolupament de la mobilitat elèctrica és un els pilars fonamentals dins del pla estratègic d'Endesa, presentat al mercat a final de l'any passat.

Per la seva banda, Andamur aposta des de fa temps per la mobilitat sostenible i treballa per donar als seus clients diverses opcions energètiques: des del combustible tradicional, al GNV i l'electricitat. De fet, és la primera empresa del sector que ha obtingut el Segell de la Petjada de Carboni.