Girona reclama a l'Estat fer efectius els 800.000 euros per a la comissaria de Santa Eugènia

La partida estava inclosa en els pressupostos generals de l'any passat

L'Ajuntament de Girona reclama al govern espanyol que faci efectius els 800.000 euros per a la comissaria de Santa Eugènia, que es van incloure als Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) del 2021 a través d'una esmena de JxCat.

L'alcaldessa, Marta Madrenas, que ja ho ha demanat dues vegades per escrit, ha tornat a fer-ho aquest dimarts aprofitant que la nova delegada, Maria Eugènia Gay, li ha fet una visita institucional. Madrenas assegura que és "incomprensible" que la Moncloa els "ignori" amb "excuses de mal pagador".

I més tenint en compte que els PGE "menystenen" tant la demarcació com la ciutat. Ja avança que hi insistirà per activa i per passiva fins on calgui i que, si no se'ls abonen, estudiaran "altres fórmules" perquè se'ls pagui.

Les obres que han de convertir l'antiga masia de Can Burrassó en la segona comissaria de la Policia Municipal de Girona van començar ara fa pocs dies. S'ha enderrocat bona part de l'estructura de l'antic mas, situat al barri de Santa Eugènia, del qual se'n conservarà la façana. Els treballs, que es preveu que s'enllesteixin al febrer del 2023, costen 799.714,85 euros i es paguen amb inversions municipals.

Però als PGE del 2021 hi constava una partida, precisament, per a aquesta obra. El Congrés la va incloure als comptes arran d'una esmena presentada per JxCat, i que va rebre 181 vots a favor, 162 en contra i cinc abstencions. Entre els qui s'hi van oposar hi havia els dos partits del govern espanyol (PSOE i Unides-Podem).

L'any passat, l'Ajuntament de Girona ja va reclamar per escrit a la Moncloa que es fes efectiva la partida. Va ser al juliol i al setembre, i en tots dos casos se'ls va dir que no. "És cert que el govern hi va votar en contra, però en cap cas això és excusa perquè no es compleixin els pressupostos", diu l'alcaldessa. "Prou desastre és que els pressupostos generals no incloguin gairebé cap partida per al territori, i encara menys per Girona, com que una que hi apareix no es pagui", critica Marta Madrenas.

Avui, aprofitant que la nova delegada de l'Estat a Catalunya li ha fet una visita institucional, l'alcaldessa li ha tornat a reclamar. La seva resposta, explica Madrenas, ha estat dir-li que "ho estudiaria". Però l'alcaldessa no amaga el seu enuig: "Em sembla incomprensible que una partida inclosa als PGE no s'executi perquè al govern del PSOE no li dona la gana; això no és usual i la ciutadania de Girona no es mereix que se la menystingui d'aquesta manera".

"Excuses de mal pagador"

Madrenas exigeix al govern espanyol que deixi de donar "excuses de mal pagador" i reitera que l'Estat "ha d'entregar a Girona" els 800.000 euros que es van consignar als PGE. De fórmules per fer-ho, diu, n'hi ha moltes. "No és la primera vegada que hem signat un conveni amb l'Estat, nosaltres hem avançat els diners i després se'ns han abonat", diu.

L'alcaldessa de Girona ja avança que, si se li tornen a negar els diners, l'Ajuntament estudiarà totes les fórmules possibles perquè se'ls paguin. "Fins ara ho hem fet de bones maneres, però serem més contundents", diu.

Marta Madrenas, a més, també s'estranya de la postura del PSC a la ciutat. Perquè precisament, va ser un acord amb els socialistes el que va permetre desencallar la inversió per a la nova comissaria de Santa Eugènia. Es va incloure dins un paquet d'1,7 MEUR, que es va aprovar a la tardor, i bona part del qual es pagava amb romanents.

"Per força el PSC havia d'aprovar-ho aquí, veient que des de Madrid no ens pensaven donar els diners", diu l'alcaldessa. "Però jo entenc que allò que ha de fet un grup municipal és procurar que, a les institucions on ells governen, ajudar perquè les partides que fan referència a la seva ciutat es facin efectives", conclou Madrenas.