40 dotacions dels Bombers treballen en un gran incendi forestal a Roses

El perímetre d'afectació és de 500 hectàrees i bufa una forta tramuntana

[ACTUALITZAT 11:02h] Els Bombers de la Generalitat treballen en l’extinció d’un incendi de vegetació forestal al municipi de Roses (Alt Empordà). L’incendi, del qual s’ha rebut l’avís a les 23:15h d’aquesta passada nit, ha començat a una zona propera al Mas de l'Alzeda i ha progressat ràpidament, reforçat per la tramuntana, direcció Montjoi que registra cops de vent superiors als 70 km/h.

La cua i flanc esquerre de l’incendi, més lentament, avancen a contravent cap al Pic de l’Àliga i Mas dels Arbres. Els efectius d’extinció treballen en un perímetre d’unes 500 hectàrees, amb un dispositiu format per 40 dotacions terrestres dels Bombers de la Generalitat, entre les quals 20 vehicles d’aigua, les unitatsdel Grup d’Actuacions Forestals (GRAF), Equip de Prevenció Activa (EPAF) i del Grup Operatiu de Suport (GROS).

Els Bombers es concentren ara en poder estabilitzar els dos flancs: el dret, per la proximitat de les cases, i l’esquerre, molt llarg i que es podria obrir cap a Cadaqués i el Port de la Selva. Els Bombers treballen intensament per evitar que això succeeixi. L'incendi afecta íntegrament el municipi de Roses i un 95% de la superfície es troba dins el Parc Natural del Cap de Creus.

A més, també s’hi han desplaçat diverses unitats de les ADF de la zona, així com  efectius dels Agents Rurals, dels Mossos d’Esquadra, de la Policia Local i del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) en caràcter preventiu.

A causa de l’incendi s’han confinat unes 15 persones de cala Montjoi i 3 de la cala Jóncols que es troben a l'Hotel Ciutat de Vacances i a l'Hotel Cala Jóncols. S’ha tallat la carretera d’accés a aquesta zona com també la GI-614 entre Roses i Cadaqués a les 7:20h -reoberta posteriorment a les 8:10h- i s’ha demanat no apropar-se a l’incendi.  

Pels voltants de les sis de la matinada els Bombers han anunciat que havien aconseguit tancar dues terceres parts de la cua i el fanc esquerra mentre que una tercera part del flanc dret ja havia estat extingit.

"Lleugerament optimistes"

L'alcalde de Roses, Joan Plana, ha assegurat que malgrat l'afectació són "lleugerament optimistes" tenint en compte que el "vent ha afluixat". "Hi ha raons per ser més optimistes però l'incendi no està sota control", ha afirmat. També ha demanat a la població que segueixi les informacions pels canals oficials, que no es desplaci si no es estrictament necessari i que no s'acostin a la zona afectada. D'altra banda, s'ha mostrat preocupat per l'afectació en ple Parc Natural del cap de Creus i ha llençat un crit d'alerta en relació al canvi climàtic. "És una prova més que és un tema que ens hem de prendre seriosament", ha afegit.

Els Bombers confien que podran estabilitzar durant avui l'incendi que ja ha arribat al mar. A partir de les deu del matí han intensificat les tasques d'extinció dels dos flancs i hi treballen amb una quarantena de dotacions terrestres i tres d'aèries -dos avions de vigilància i un helicòpter bombarder-.

Protecció Civil de la Generalitat ha activat el Pla Especial d’Emergències per Incendis Forestals de Catalunya INFOCAT en fase d’Alerta pel fort vent que bufa a la zona de l’incendi de vegetació forestal de Roses.

El telèfon d’emergències 112 ha rebut 83 trucades alertant de l’incendi de Roses.

Visita la galeria d'imatges de l'incendi.