Jutgen l'acusat d'executar a trets un empresari en un descampat de Lloret de Mar el 2012

El fiscal demana 22 anys de presó

El judici contra l'acusat d'executar a trets un empresari en un descampat a Lloret de Mar (Selva) el 13 de setembre del 2012 ha començat aquest dijous a l'Audiència de Girona amb la tria del jurat popular. El fiscal demana 22 anys de presó per assassinat i tinença il·lícita d'armes. Sosté que acusat i víctima tenien "desavinences" i van quedar el dia dels fets per barallar-se.

Un cop allà, però, l'acusat va descarregar cinc trets contra la víctima, que no va tenir cap possibilitat de defensar-se. El sospitós va desaparèixer de les comarques gironines pocs des després del crim i el van detenir el 2017. No ha arribat al judici custodiat pels Mossos perquè està en llibertat. La defensa nega els fets i demana l'absolució.

Després d'escollir el jurat popular, el judici ha començat amb la lectura dels escrits de conclusions provisionals i les al·legacions prèvies i es reprendrà demà al matí amb la declaració de l'acusat. Segons el guió, les sessions del judici a la secció tercera de l'Audiència de Girona s'allargaran fins dijous vinent, quan està previst que entreguin l'objecte del veredicte al tribunal popular i es retiri a deliberar.

L'acusat d'assassinar a trets un home d'origen rus a Lloret de Mar (Selva) l'any 2012 s'enfronta a una pena de 22 anys de presó. El cas es remunta al vespre del 13 de setembre del 2012, quan la Policia Local de Lloret de Mar va rebre una trucada d'un veí alertant que havia trobat el cadàver de la víctima en un descampat proper a l'antic col·legi Can Barnés. El cos estava al costat d'un cotxe.

Els Mossos d'Esquadra van assumir la investigació i van identificar la víctima com un empresari immobiliari rus de 31 anys que vivia a Calella de la Costa (Maresme). El investigadors van descobrir que un mes i mig abans del crim, la víctima havia tingut enfrontaments amb un grup de persones d'origen armeni -entre els quals hi havia l'acusat- per "desavinences" relacionades amb un negoci de gestió immobiliària que regentava la víctima a Lloret de Mar.

Segons recull l'escrit d'acusació del fiscal Víctor Pillado, el conflicte va desembocar en un "enfrontament físic" entre la víctima i l'acusat. El juliol del 2012, l'acusat li va acabar clavant un cop de puny a la cara a la víctima en ple carrer.

"Com a conseqüència del cop de puny, la víctima es va sentir ferit en l'orgull i va prendre la decisió ferma de venjar-se de l'acusat", sosté el fiscal que afegeix que, per això, va decidir "resoldre les controvèrsies amb una baralla cara a cara" amb el processat. Per això, va concertar una trobada amb l'acusat a les vuit del vespre del 13 de setembre del 2012 en un descampat.

Dos trets per rematar-lo

Arribada l'hora, la víctima va anar a la cita i pocs minuts després hi va arribar l'acusat. Segons el fiscal, sense que la víctima tingués temps a reaccionar, el seu atacant li va descarregar un primer tret a través de la finestreta del copilot apuntant directament a la zona de les costelles. "La víctima va intentar fugir però, ràpidament, l'acusat va rodejar el vehicle i va efectuar fins a dos trets més fins a aconseguir que la víctima caigués a terra", relata el fiscal. Després, el va rematar el amb dos trets més al cap.

El fiscal sosté que l'acusat va actuar "en execució d'un pla prèviament concebut", sent "plenament conscient que la víctima no es podria defensar de cap manera" i el va executar quan "ja es trobava completament desvalgut pels trets que havia rebut" i assegurant-se que "acabava irremeiablement amb la seva vida". "Les zones del cos atacades i el mitjà utilitzat eren idonis per causar la mort a la víctima, com efectivament va passar, sent-ne completament conscient l'acusat", conclou el fiscal.

Per això, l'acusa d'un delicte d'assassinat i d'un delicte de tinença il·lícita d'armes i sol·licita 22 anys de presó. En concepte de responsabilitat civil, Pillado vol que el processat indemnitzi tres familiars de la víctima (la seva parella i dues germanes) amb 240.000 euros.

Fuig de Lloret

Després de cometre el crim, el sospitós es va esfumar. De fet, va desaparèixer de l'habitatge de Lloret de Mar on vivia i va rescindir el contracte de lloguer a través d'una tercera persona dos dies més tard de la mort de la víctima. L'ordre de detenció internacional dictada pel jutjat instructor de Blanes no va donar fruits fins l'abril del 2017, quatre anys i mig després del crim.

La Policia Nacional va detenir Zhirayr A. a la província de València el 6 d'abril del 2017 per la seva suposada participació en un delicte d'extorsió i un altre de pertinença a grup criminal. El 25 d'abril va passar a disposició el jutjat d'instrucció 6 de Blanes que va ratificar la presó preventiva per l'assassinat de Lloret de Mar. Al judici no ha arribat custodiat pels Mossos d'Esquadra perquè actualment està en llibertat.

Durant les al·legacions prèvies, l'advocat de la defensa ha assegurat al jurat que l'acusat va sortir en llibertat l'abril del 2019 perquè la justícia va considerar que no hi havia proves per mantenir-lo en presó preventiva: "No hi ha prova directa i, des del primer moment, la investigació va donar per fet que havia estat ell".

La defensa demana l'absolució. A l'escrit de conclusions provisionals apunta que no és cert que hi hagués "desavinences" entre acusat i víctima i que, de fet, el processat es va penedir d'haver-li clavat un cop de puny i li va demanar perdó.

L'advocat de l'acusat sosté que va fugir de les comarques gironines perquè tenia por de represàlies i perquè sabia que havien començat a fer córrer rumors per Lloret de Mar dient que havia estat ell: "Va marxar perquè temia per la seva vida, i esperant que la policia trobés el culpable veritable".

El lletrat ha assegurat que hi ha "moltes llacunes" a la investigació i sosté que no hi ha cap mòbil que justifiqui el crim: "No es coneixien de res, s'havien vist tres cops a la seva vida". La defensa també ha dit al jurat popular que el processat podria haver intentat fugir però que no ho ha fet perquè està convençut que, en base a les proves, l'absoldran.