El Museu de la Pesca de Palamós obre demà un nou cicle de 'Converses de Taverna'

La primera sessió comptarà amb les "remenadores" Neus Serrano i Carme Àvila

El Museu de la Pesca de Palamós (Baix Empordà) obrirà demà divendres 11 de febrer, a les 19h, una nova temporada de les populars “Converses de Taverna”, una activitat amb entrada gratuïta, que esdevé un espai de referència per la recuperació, la documentació i la difusió del patrimoni immaterial de la gent de mar.

Enguany les tres sessions previstes tindran lloc en el restaurant "Can Blau" (carrer del Vapor, 34), situat en el ple barri portuari del municipi, davant l’accés al port i a l'edifici del Museu de la Pesca.

Aquesta sessió inaugural estarà dedicada a conèixer la feina de “Les dones remendadores” que van treballar al port pesquer de Palamós. Per això es comptarà amb la participació de les remendadores palamosines, Neus Serrano i Carme Àvila, ara jubilades, que parlaran sobre la seva experiència en un ofici que, actualment, es troba en vies de desaparició. També intervindrà el pescador local Ricard Déu, per explicar com va aprendre a remendar de la mà de les dones que han exercit aquesta professió al port.

Aquest ha estat un ofici que ha donat feina a moltes famílies i que requereix perícia, habilitat i una vista molt fina per no perdre el fil. Al voltant de la taula de conversa es formularan un munt de preguntes per conèixer de més a prop aquest art.

Tres sessions fins a l’abril

La nova temporada 2022 de les Converses de Taverna estarà integrada per un total de tres sessions, que es duran a terme des d’aquest mes de febrer i fins a l’abril. La segona sessió tindrà lloc l’11 de març i estarà dedicada als "vents, núvols i onades" i a parlar del coneixement ecològic tradicional aplicat a la previsió del temps en mar.

Per tancar el cicle, el 15 d’abril, les Converses de Taverna parlaran de l’activitat de "nedar en aigües obertes", una pràctica esportiva en creixement i que connecta l’activitat física amb el medi natural. Aquesta darrera sessió permetrà conèixer les motivacions dels nedadors, els materials, la tècnica i els riscos que afronten, entre molts altres temes.

Més de 150 hores d’enregistraments

El passat abril de 2021 el Museu de la Pesca va celebrar el vintè aniversari de Converses de Taverna en una sessió especial  per posar en valor el paper d'aquesta activitat etnològica en la recuperació del patrimoni immaterial de la gent a través de l’enregistrament de la paraula.

Des del seu naixement el 2001, s’han celebrat 132 converses amb la participació més de 150 persones, tot conformant un dels més grans repositoris de memòria oral dedicada a la mar de tota la Mediterrània.

Les 150 hores de filmacions realitzades fins ara es poden consultar a Documare (Centre de Documentació de la Pesca i el Mar), els continguts de les quals són font per a la investigació en diversos camps i temàtiques relacionades amb el mar, la pesca, el peix i la cuina marinera, els oficis tradicionals, les embarcacions o el medi marítim, entre molts altres.

Programa “Memòria Viva”

Les Converses de Taverna s’emmarquen dins del programa “Memòria Viva”, que té com a objectiu recuperar, documentar i reivindicar el patrimoni immaterial, no només captant-lo i preservant-lo per a les generacions futures, sinó també per retornar-lo a la societat en forma d'activitats.