Figueres vol rescindir el conveni amb el Consell Comarcal per la gossera i endur-se els animals a un refugi

Una quarantena de persones es manifesten davant per l'ens per reclamar-li "solucions"

L'equip de Govern de Figueres (Alt Empordà) vol rescindir el conveni amb el Consell Comarcal per la gossera i endur-se els animals a un refugi. Així ho ha assegurat la regidora de Benestar Animal, Sònia Trilla, a la concentració d'aquest dijous davant de l'ens per protestar per la situació que, afirmen, es viu a la protectora d'animals i exigir "solucions".

La mobilització, que ha aplegat una quarantena de persones, s'ha desplaçat des de la Font Lluminosa fins al carrer Nou, just al davant de la seu del Consell. Allà han llegit el manifest que s'ha difós a través de les xarxes socials i on es denuncia que no es faciliten adopcions, que l'entitat que gestiona l'espai intenta lucrar-se o que l'alimentació dels animals no és adequada.

Trilla s'ha mostrat molt preocupada amb la situació que, assegura, es viu a la protectora i diu que des que va entrar al govern fa dos anys batalla per intentar resoldre la situació. "No parlaria d'opacitat però sí de dificultats", remarca. La regidora recorda que hi ha un informe sobre l'estat dels animals que conclou que cal que es traslladin les gats immediatament per les condicions en les què es troben i que "no és normal que els gossos estiguin estereotipats per l'estrès, com defensa el Consell".

A més, diu que no se'ls dona l'alimentació que està fixada per conveni i que la falta de separació entre les gàbies provoca que alguns animals acabin morts a mossegades. També constata aquesta situació una de les convocats de la protesta, Judith Córdoba. Assegura que la situació és insostenible i que cal que el Consell "faci alguna cosa ja".

Exigint "solucions ja"

Una quarantena de persones han participat a la protesta, que ha sortit de la plaça de la Font Lluminosa fins a la seu del Consell, on han reclamat que els atenguessin i han exigit "solucions". També s'han emplaçat a mantenir les protestes cada dijous.

Els assistents han llegit el manifest difós a través de les xarxes socials, on s'acusa la gossera de diverses irregularitats. Entre elles, el cobrament de preus abusius, mala alimentació dels animals, dificultats per fer adopcions i acollides i la mort de diversos gossos a mossegades.

Crítiques de Lex Ànima

L'associació animalista Lex Ànima denuncia "falta de transparència" del Consell Comarcal en la gestió del servei de recollida d'animals abandonats de l'Alt Empordà i reclama canvis en la gestió de la gossera de Figueres. L'entitat assegura que en els últims anys han augmentat les queixes d'associacions i particular sobre "presumptes deficiències en les instal·lacions" i "suposades irregularitats en el seu funcionament". "Fins a l'extrem, que el mateix Ajuntament de Figueres ha redactat un informe en el qual es recomana el decomís immediat dels gats que hi ha en acollida", remarquen en un comunicat.

Per tot plegat, demanen als ajuntament de la comarca que rescindeixin els convenis amb el Consell –com ja ha anunciat Figueres- i que es treballi "una solució global" per garantir "el benestar animal".

"Falta de transparència"

L'entitat es mostra preocupada amb la situació i diu que al febrer de l'any passat, es va reunir amb responsables del Consell i va presentar una instància sol·licitant informació detallada sobre el registre d'entrada i sortida d'animals dels darrers anys; registre de castracions efectuades, còpia dels informes veterinaris dels animals que han estat eutanasiats i dels que han resultat morts/ferits a les instal·lacions, registre de baixes per mort i registre del seguiment veterinari anual, entre d'altres.

"Bona part d'aquesta informació va ser denegada i se'ns va dirigir a la informació del web del Consell", asseguren. "Aquesta actitud suposa un incompliment flagrant de la Llei 19/2004 de Transparència de la Generalitat", afegeixen.

Tot això, asseguren, juntament amb les "presumptes anomalies detectades", les queixes i "l'injustificable retard" del projecte del nou centre d'acollida de Pedret, "obliguen a prendre mesures urgents".

El Consell ho nega

Des del Consell, però, neguen aquestes acusacions. L'ens ha elaborat un extens informe tècnic que conclou que s'hi ha detectat cap de les irregularitats denunciades. La consellera de Medi Ambient, Anna Palet, ha negat les acusacions i ha assegurat que cap de les inspeccions que s'hi fa ha detectat les irregularitats que denuncien els animalistes.

Palet també ha lamentat les declaracions de la regidora de Figueres i ha recordat que la comissió de seguiment està prevista per abordar aquest tipus de situacions. "Fa un any que no m'hi reuneixo ni he parlat amb ella", remarca. La consellera també recorda que el contracte de servei que tenen amb l'entitat que gestiona la gossera aborda el servei de recollida i acollida i que moltes de les situacions que denuncien els animalistes no són de les seves competència. Entre elles, el fet que la meitat de les instal·lacions no tinguin llicència. "Això correspon a l'Ajuntament", afegeix Palet.

D'altra banda, recorda que la nova gossera està a licitació i que millorarà les instal·lacions actuals. A més, insisteix que es farà escoltant a les entitats animalistes, amb qui "constantment" mantenen reunions.