Mas: 'Catalunya té dret a decidir la seva autonomia'

El president de la Generalitat inaugura l'ampliació de la residència Els Roures de Sant Gregori

El president del Govern, Artur Mas, ha assegurat aquest matí que Catalunya "té dret a decidir la seva autonomia, el seu màxim autogovern i el seu futur col·ectiu". Mas ha respost així a la intenció del govern espanyol de portar davant el Tribunal Constitucional la declaració de sobirania aprovada al Parlament.

Pel president, "no hi ha normes, ni lleis ni constitucions" que puguin impedir al poble de Catalunya expressar la seva voluntat sobiranista i ha defensat que es tracta d'un "dret que tothom hauria de protegir". Mas ha inaugurat aquest migdia l'ampliació de la residència Els Roures de Sant Gregori, amb una inversió de 3,8 MEUR, que dóna servei a 84 persones amb discapacitat intel·lectual.

El Consell de Ministres ha fet aquest divendres un pas més que pot fer que la declaració de sobirania aprovada al Parlament de Catalunya acabi en mans del Tribunal Constitucional (TC). La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaria, ha anunciat que han rebut ja les conclusions de l'informe que havien encarregat a l'advocat de l'Estat i que, segons aquest, la declaració és inconstitucional. Per això, aconsella el govern espanyol a portar-la davant el TC. Malgrat tot, l'Estat farà un pas previ que consisteix en encarregar un informe al Consell d'Estat abans de presentar el recurs d'inconstitucionalitat.

El president del Govern, Artur Mas, ha respost a aquest anunci defensant que Catalunya "té dret a decidir la seva autonomia, el seu màxim autogovern i el seu futur col·lectiu". Segons Mas, davant aquest dret "no hi ha normes, ni lleis, ni constitucions, ni interpretacions possibles". El president considera que, enlloc d'atacar el dret a decidir dels pobles, "tothom l'hauria de protegir".

Mas ha fet aquestes declaracions durant la inauguració de l'ampliació i remodelació de la Residència Els Roures de Sant Gregori (Gironès), que incorpora un nou centre de dia per a persones amb discapacitat intel·lectual. "Igual que les persones tenen dret a la seva màxima autonomia, també els països han de tenir el dret a decidir", ha manifestat.

Una remodelació de 3,8 MEUR

La Residència Els Roures dóna servei a 84 persones amb discapacitat intel·lectual, de les quals 72 hi viuen i les 12 restants s'hi desplacen diàriament per fer activitats durant el dia. Aquest centre, que es va posar en marxa el 1992, ha estat objecte d'una remodelació integral per modernitzar i millorar la distribució dels espais per tal de fer-la més confortable per als usuaris. A banda d'això, s'ha ampliat amb la construcció d'un nou centre de dia amb una sala d'hidroteràpia, una aula d'art teràpia, una altra per a cures persones i una aula de motricitat, entre d'altres.

Les obres, que han durat pràcticament dos anys, han costat 3.774.072 euros que han aportat el Departament de Benestar Social i Família i l'Obra Social "la Caixa". El president del Govern, Artur Mas, ha visitat les instal·lacions d'aquest centre -que forma part del Consorci Sant Gregori que gestiona d'altres instal·lacions d'atenció a persones amb discapacitat- i ha estat l'encarregat d'inaugurar el nou centre de dia, de més quasi 2.000 metres quadrats.

Durant el seu discurs, el president ha destacat que els treballadors del centre tenen "el doble mèrit" d'aconseguir una atenció "d'excel·lència" a persones amb discapacitat en moments com l'actual, quan hi ha una davallada de recursos públics. Mas també ha destacat que l'atenció a persones amb discapacitat fa de Catalunya un país "civilitzat". "Un país civilitzat no es mesura pels quilòmetres de carreteres o les telecomunicacions que té, sinó per la capacitat d'atendre bé els que més ho necessiten", ha manifestat el president del Govern en el seu discurs.