Salt detecta un increment de desnonaments per impagament del lloguer

Els serveis jurídics municipals han assessorat en només un mes 52 persones en perill de perdre l'habitatge

Salt (Gironès) ha detectat un increment dels casos de desnonaments de famílies que no poden pagar les quotes del lloguer. L'equip de govern ha detallat que fins ara més del 90% de les persones en perill de desnonament que anaven als serveis municipals per assessorar-se eren per impagaments d'hipoteques. "A partir del mes de setembre vam començar a notar l'increment d'impagaments també de lloguers", ha explicat la regidora Glòria Pàmies que ressalta que aquests casos són més complicats d'afrontar perquè sovint impliquen relacions entre particulars. Només aquest gener, els serveis jurídics de l'àrea d'habitatge han atès 52 casos de desnonaments, 12 per no pagar el lloguer.

La regidora d'atenció a les persones, Fanny Carabellido, ha explicat que els serveis socials de Salt, amb una població de poc més de 30.000 persones, suporten la mateixa pressió que els d'una ciutat de 200.000 habitants, com podria ser Terrassa. Carabellido ha concretat que aquesta situació ha fet que l'ajuntament destini un gran esforç i molts recursos a afrontar les conseqüències de la crisi econòmica. Al llarg del 2012, el serveis socials han atès 26.000 peticions, entre teleassistència, assessorament jurídic per desnonaments i altres serveis.

Només durant el mes de gener, els serveis jurídics de l'oficina d'habitatge han atès 52 casos de persones que han de ser desnonades i que han anat a demanar assessorament. D'aquests 52, 12 són per no pagar el lloguer. Carabellido ha apuntat que hi ha "lloguers realment baixos" que veïns de Salt no poden pagar i que això dificulta trobar una sortida perquè, tot i que l'ajuntament pot donar ajuts d'urgència, no es pot fer càrrec de pagar lloguer i subministraments de forma permanent a una família.

Una altra complicació afegida és, indica la regidora, que moltes vegades els propietaris dels pisos també necessiten els diners del lloguer per poder subsistir. "A un banc ens veiem en cor d'anar a pressionar per rebaixar un lloguer, però a un particular que compta amb els ingressos és més difícil", ha explicat l'alcalde, Jaume Torramadé. Durant el 2012, l'oficina d'habitatge va fer 234 assessoraments, no tots per desnonaments però sí bona part.

Pocs pisos a la borsa

La borsa de lloguer social de l'oficina d'habitatge de Salt té 60 pisos i actualment ja estan tots ocupats. Per això, la regidora d'habitatge, Glòria Pàmies, ha detallat que estan incrementant la pressió sobre els bancs per intentar aconseguir que els pisos buits que tenen en propietat, el treguin al mercat de lloguer social a preus raonables.

El consistori ha volgut sortir al pas de les crítiques que han rebut de la Plataforma d'Afectat per la Hipoteca (PAH) i asseguren que treballen activament per afrontar les situacions de pèrdua de l'habitatge. "Mai ningú s'ha quedat al carrer, hem trobat solucions per tothom", ha afirmat Carabellido que afegeix que a vegades són els mateixos afectats els que no accepten l'alternativa que proposa l'ajuntament.