Troben una cigonya morta per grip aviària als Aiguamolls de l’Empordà

Arran del brot es fan visites de control a totes les explotacions avícoles a 10 kms

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural confirma la detecció del virus de la Influença Aviària d’Alta Patogenicitat (IAAP), H5N1, en una cigonya (Ciconia ciconia) trobada morta als Aiguamolls de l’Empordà a Castelló d’Empúries (Alt Empordà).

Aquest és el segon focus d’influença aviària en aus silvestres detectat a Catalunya l’any 2022. El primer, es va notificar al Segrià (Lleida), on es van localitzar 4 cignes i 1 cigonya morts al riu Segre.

En aquest cas, la cigonya va ser localitzada pels Agents Rurals el 17 de gener fruit del reforç de la vigilància passiva en aus salvatges del Programa de vigilància de la influença aviària a Catalunya i va ser traslladada al Centre de Recuperació de Fauna del Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà on se’n van prendre mostres que es van analitzar en primer lloc al Centre de Recerca en Sanitat Animal (IRTA - CReSA) i posteriorment al Laboratori Central de Veterinària d’Algete per a la seva confirmació.

Arran de la notificació d’aquest focus, com a mesura de prevenció, els Serveis Veterinaris Oficials del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, en coordinació amb el Cos d’Agents Rurals, estan realitzant visites de control a totes les explotacions avícoles ubicades dins del radi de 10 km al voltant de la localització de la cigonya per comprovar les mesures de bioseguretat de les explotacions i l’estat clínic de les aus de corral a fi de descartar qualsevol sospita de la malaltia.

Aquesta mesura no implica cap restricció de moviment d’aus vives o els seus productes a les explotacions ubicades dins el radi.Addicionalment, el Cos d’Agents Rurals ha intensificat la vigilància passiva en aus salvatges a la zona on es va localitzar la cigonya.

Tenint en compte el risc d’incursió de la malaltia a les explotacions d’aus de corral que suposa la presència d’aquest virus al nostre territori, el passat 12 de gener, es va publicar al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya la resolució per la qual s’adopten mesures sanitàries de salvaguarda per prevenir la difusió de la influença aviària a Catalunya.