Hipra diu que la seva vacuna dona una resposta ''més potent'' que Pfizer a la variant òmicron

La farmacèutica dissenya assajos centrats en nens i adolescents i persones immunodeprimides

Hipra defensa que la vacuna que està desenvolupant, i que aquest dimarts ha rebut l'autorització de l'Agència Espanyola de Medicaments per engegar la tercera fase, dona una resposta "més potent" que la de Pfizer a la variant òmicron.

La directora d'I+D i Registres de la farmacèutica amb seu a Amer (Selva), Elia Torroella, ha concretat que els resultats dels assajos són "molt bons": "La vacuna és capaç de generar més anticossos protectors que la vacuna amb la qual ens comparem".

Hipra manté la previsió de tenir l'autorització de l'Agència Europa del Medicament al maig i poder comercialitzar la vacuna. En paral·lel, la farmacèutica està dissenyant assajos centrats en nens i adolescents i persones immunodeprimides.

"L'autorització de la fase III és un pas més per desenvolupar la vacuna", ha afirmat Torroella que remarca que aquesta fase es desenvoluparà a 17 hospitals espanyols, a un d'Itàlia i a dos de Portugal. Administraran el vaccí a uns 3.000 voluntaris majors de 16 anys que ja hagin rebut una pauta de vacunació completa i estudiaran la seguretat, la tolerabilitat de la vacuna i també la resposta immunològica en els vacunats.

La directora d'I+D de la farmacèutica remarca que els resultats fins al moment han estat "molt bons" perquè avalen que el vaccí administrat com a dosi de reforç amplia la protecció davant les noves variants del virus i augment els nivells d'anticossos. Uns resultats que, subratlla, assenyalen que aporta una protecció "superior" a les vacunes actuals, sobretot la Pfizer que és la que empren de referència.

"En les vacunes de nova generació les autoritats europees estan demanant que es demostri que són més potents que les vacunes actuals, i amb els resultats de la fase 2b confirmem que és així", ha afegit. Per ara encara és aviat per donar un percentatge d'eficàcia però sí que els resultats dels assajos indiquen que augmenten els nivells d'anticossos dels vacunats, per sobre de la vacuna de Pfizer. També amb les noves variants: "Quan vam començar a dissenyar la vacuna no existien ni la variant delta ni l'òmicron, i la vacuna també és capaç de donar-hi resposta".

Amb el vistiplau de l'agència espanyola per a la fase III, Hipra manté la previsió d'obtenir l'autorització de l'Agència Europea del Medicament al maig i poder començar a comercialitzar la vacuna. Elia Torroella ha explicat que mantenen converses amb diversos països però que esperen que Europa faci "el primer pas" a l'hora d'adquirir vaccins. "La resposta és molt bona, molt potent i estem molt confiats en la capacitat de la vacuna enfront a òmicron".

Hipra també està començant a treballar en assajos clínics per a població immunodeprimida: "Troben a faltar que les vacunes s'estudiïn i són les que necessiten dosis de reforç". En paral·lel, també treballen amb pediatres per desenvolupar estudis en nens i adolescents; primer de la franja de 12 a 15 anys i, després, la de 5 a 11.