Llers estrena un documental sobre l'explosió que va destruir 160 habitatges el 1939

La projecció tindrà lloc el 6 de febrer al Centre Recreatiu Llersenc

L'Ajuntament de Llers (Alt Empordà) presentarà al Centre Recreatiu Llersenc, el proper diumenge 6 de febrer, el documental "Llers, el poble que va esclatar en mil bocins" que recupera -de la mà de testimonis, historiadors i imatges de l’època- la memòria de la voladura del poble de Llers de 8 de febrer de 1939.

La brutal explosió, les cicatrius de la qual encara avui són visibles a Llers, va tenir dramàtiques conseqüències, provocant la mort d’una desena de persones, la destrucció completa de 160 edificis i destrosses parcials a més de 200, en un poble que en aquella època tenia un miler d’habitants.

La realització del documental ha anat a càrrec de la productora garrotxina Zeba, recentment guardonada amb el Premi al Millor Documental del Festival FIC-CAT per "Catalunya Nord, la llengua enyorada", que també ha estat l’encarregada de dur a terme el rodatge de tretze entrevistes a veïns i veïnes del poble de Llers nascuts abans o durant l’any 1939. Aquestes entrevistes, conduïdes per la periodista llersenca Sònia Pau, s'integraran també al Banc Audiovisual de Testimonis del Memorial Democràtic, l’arxiu d’història oral i online més gran d’Europa. Els historiadors Enric Pujol i Alfons Romero i l’autor local Antoni Bonal acompanyen els testimonis de veïns i veïnes en la narració històrica del documental.

Aquest projecte ha estat desenvolupat amb el suport del Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya.

La presentació anirà a càrrec de Vicenç Villatoro, Director del Memorial Democràtic, Enric Pujol, Director del Museu Memorial de l'Exili, de l'historiador Alfons Romero, l’autor local Antoni Bonal, la periodista Sònia Pau i Maite Oliva, Regidora de Cultura de l’Ajuntament de Llers. Després de la projecció del documental hi haurà un espai de micròfon obert per als testimonis i participants de l’acte.
L'aforament de l'acte serà limitat seguint la normativa vigent per la prevenció de la covid-19. No és necessària la reserva prèvia.