Demanen 19 anys de presó per un lladre que va atracar dues sucursals bancàries

L'assaltant va lligar els treballadors de les entitats amb brides i va aconseguir un botí de més de 17.000 euros

Dos robatoris amb violència -un d'ells, en grau de temptativa- i tres detencions il·legals. Aquests són els càrrecs pels quals haurà de respondre Ivan Vicente Chacón davant l'Audiència de Girona. El processat, que ara té 53 anys i que ja acumula una sentència per fets similars, s'asseurà a la banqueta dels acusats per uns fets que es remunten al 2005.

Aquell any, amb sis mesos de diferència, Vicente va atracar dues sucursals bancàries a les comarques gironines. Una a Tossa de Mar i l'altra, a Llagostera. Segons recull l'escrit del fiscal, en tots dos casos l'acusat va fer servir el mateix modus operandi: aprofitava per abordar els directors de les entitats quan anaven a obrir-les, els intimidava amb una pistola i els exigia que li entreguessin els diners.

El primer atracament va tenir lloc el 14 de febrer a la sucursal de l'aleshores Banco Zaragozano (ara, Barclays) que hi havia al carrer Pou de la Vila. Eren cap a dos quarts de nou del matí. Quan el director havia obert la porta, l'acusat se li va abraonar, li va donar una empenta per l'esquena i el va obligar a entrar cap dins.

Allà li va posar una pistola al pit, el va obligar a desconnectar l'alarma i li va exigir que obrís la caixa forta (que tenia un retard d'uns deu minuts). Mentre tot això passava, un treballador de l'entitat va entrar a l'oficina. Ivan Vicente -sempre segons el relat del fiscal- el va amenaçar dient-li que si feia un moviment en fals li engegaria un tret al director, i el va obligar a anar a la zona on es trobaven.

Un cop la caixa forta es va haver obert, el lladre va arreplegar els 17.355 euros que hi havia a dins i va fugir de l'entitat. Abans, però, va deixar lligats amb brides tant el director com el treballador.

Cop al cap amb la pistola

Mig any després, el 28 d'octubre, Ivan Vicente Chacón va tornar a actuar. En aquesta ocasió va escollir l'oficina de Caixa Penedès que hi havia al carrer Àngel Guimerà de Llagostera. Pels voltants de dos quarts de vuit del matí, quan el director hi va arribar per obrir-la, el lladre el va amenaçar amb la pistola.

Després de fer-li desconnectar l'alarma, l'atracador va exigir al cap de l'oficina que obrís els ordinadors per poder treure els diners que hi havia al caixer automàtic. Com que l'home li va respondre que no sabia com es feia, l'altre es va encabritar i li va donar un cop al cap amb la culata de la pistola.

Després, l'atracador va reclamar al director que li obrís la caixa forta, que en aquest cas tenia un retard de vint minuts. De nou, l'empleat li va respondre que desconeixia la combinació, i Ivan Vicente Chacón va optar per marxar amb les mans buides. Abans, però, va lligar el director amb brides a una canonada que hi havia al lavabo.

El fiscal imputa al processat dos delictes de robatori amb violència i intimidació -el segon, en grau de temptativa- i tres de detenció il·legal. En global, sol·licita una condemna de 19 anys i onze mesos. En matèria de responsabilitat civil, l'acusació pública demana que l'acusat retorni els més de 17.000 euros que va robar de l'entitat de Tossa de Mar.

El judici per aquests fets arribarà a mitjans de febrer a la Secció Tercera de l'Audiència de Girona.