Els contenidors d’Humana recuperen més de 15 tones de tèxtil usat a Arbúcies al 2021

La recollida selectiva del residu tèxtil augmenta el 88%

La recollida selectiva del residu tèxtil per part d’Humana Fundación Pueblo para Pueblo ha augmentat un 88% a Arbúcies (Selva) al 2021. Així es desprèn del balanç realitzat per l'entitat, que l'any passat va recuperar més de 15 tones de tèxtil usat per a donar-les una segona vida amb un benefici ambiental i social. La reutilització del tèxtil és clau per a l'economia circular i la creació d'ocupació verda, per això aquesta organització aposta des de fa 35 anys per donar una segona vida als articles de roba que no s'utilitzen.

L'entitat sense ànim de lucre va recuperar 15.791 kg l'any passat per 8.400 de l'exercici anterior, la qual cosa es tradueix en un increment del 88% El residu tèxtil (roba, calçat, complements i tèxtil de llar) es diposita en els contenidors situats en la via pública.

La quantitat recuperada equival a 64.000 articles de roba que són classificats a la planta de preparació per a la reutilització que Humana té a l'Ametlla del Vallès (Vallès Oriental). La major part tindrà una segona vida: el 50 per cent es pot reutilitzar i més del 35 per cent, reciclar.

“Estem molt contents de l'increment, que respon a una inèrcia natural en el nostre àmbit; tanmateix, encara queda molt camí per recórrer”, afirma Àgata Soler-roig, responsable de l'àrea de Recollida d'Humana a Catalunya.

El 40% de la roba que tenim als armaris no s’utilitza en tot un any. L’Agència de Residus de Catalunya (ARC) calcula que es generen anualment 166.000 tones de residu tèxtil; cada ciutadà en llença aproximadament 20 kg, de mitjana. Malauradament, els gestors autoritzats només en recuperen una petita part: la mitjana per habitant i any a Arbúcies per part d’Humana és de 2,43 kg.

“La recollida selectiva de roba té un gran potencial per a garantir-ne una segona vida: el 50% es pot reutilitzar i més del 35 per cent, reciclar. Per això és important que es dipositi en un contenidor de roba; resulta obvi, però gairebé el 90 per cent del residu tèxtil no acaba en el punt de recollida adequat”, insisteix Àgata Soler-roig, “sinó a la fracció resta i posteriorment en un abocador o una incineradora”.

La reutilització del tèxtil contribueix a la reducció de les emissions de CO2 : per cada quilo de roba recuperada (i que no acaba en un abocador per a ser incinerat) s’evita l’emissió de 6,1 kg de CO2, segons un estudi de la Federació Humana People to People. Les més de 15 tones recuperades l’any passat a Arbúcies han evitat l’emissió de 96 tones de CO2.