Thomas Hengelbrock ultima els assajos a Torroella de Montgrí abans d'actuar al Palau de la Música

Les formacions se sotmeten a estrictes controls sanitaris

El director alemany Thomas Hengelbrock i les dues formacions que lidera, Balthasar Newmann Choir i Ensemble, ultimen els assajos de la representació de la Missa en Si Menor de Johann Sebastian Bach que faran aquest dissabte al Palau de la Música de Barcelona.

Els assajos, però, els fan a l'auditori de l'Espai Ter de Torroella de Montgrí (Baix Empordà) per evitar riscos en els contagis de coronavirus. De fet, les dues formacions se sotmeten a estrictes controls sanitaris amb proves periòdiques per garantir que tots els membres no es contagien. A dalt de l'escenari, però, els músics actuen sense mascareta ni distàncies de seguretat. Hengelbrock repetirà el repertori que ja va interpretar el 2014 al Palau de la Música.

El director ha recordat que els havien convidat a tocar al Festival de Torroella de Montgrí, però "desafortunadament" a causa de la pandèmia van haver de suspendre aquesta actuació. Per això, en vistes que havien de fer parada a Barcelona aquest gener, Hengelbrock va decidir arribar uns dies abans a la Costa Brava i aprofitar l'auditori de Torroella de Montgrí per fer-hi els assajos previs.

L'actuació d'aquest dissabte al Palau de la Música suposarà el retorn de Hengelbrock a Barcelona amb les dues formacions i interpretant una actuació que ja van fer el 2014, la Missa en Si Menor de Johann Sebastian Bach. Es tracta d'una obra que el director alemany revisa "cada sis o set anys" des que la va descobrir als tretze.

Hengelbrock ha explicat que en aquell moment ell formava part d'un cor i van interpretar aquesta peça. Des d'aquell moment l'ha anat interpretant vocalment i amb violí al llarg de la vida. De fet, fa anys va decidir fer una revisió periòdica d'aquesta obra. "M'agrada explorar la partitura, seguir evolucionant amb aquesta obra de Bach i anar cada vegada més al fons", ha afegit el director.

L'actuació al Palau, "un somni"

A més, per a Hengelbrock el fet d'interpretar-la al Palau de la Música és "un somni" fet realitat. El director alemany assegura que està fascinat amb aquest equipament modernista a part que les seves dues formacions tenen un "fort lligam amb Catalunya i Espanya". Aquest lligam es deu al fet que hi ha part dels músics que provenen de diferents punts de l'Estat. A més, Hengelbrock detalla que des dels inicis de la Balthasar Newmann Ensemble a mitjans dels 90 sempre han tingut molt bona acollida entre el públic espanyol.

Protocols sanitaris estrictes

L'actuació a Barcelona, però, es farà enmig d'exhaustius controls i un estricte protocol sanitari per part de tots els músics i l'equip que viatja amb les dues formacions. El contrabaix de l'ensemble, Diego Zecharias, assegura que es fan testos d'antígens periòdicament per assegurar-se que cap músic no es contagia. Malgrat tot, creu que les precaucions valen la pena perquè les dues formacions de la Balthasar Newmann poden pujar a dalt de l'escenari "sense mascareta, ni mampares de protecció".

El fet que hagin de ser tan cautelosos amb els contactes socials i els constants tests que es fan permet crear un espai lliure de covid-19 a l'escenari. Per a Zecharies això possibilita tocar com es feia "abans de la pandèmia". I això és un tret diferencial per al contrabaixista, ja que ell creu que "és molt important" la relació que es genera amb "el contacte físic" entre músics.

L'intèrpret gallec de la Balthasar Newmann Ensemble recorda que moltes vegades entre ells es poden comunicar amb mirades i expressions facials que no podrien fer amb una mascareta o amb una mampara enmig dels músics. Zecharies ha recordat que l'orquestra és "gairebé com una família" i per això agraeix que puguin assajar i actuar sense protecció.

A més, el contrabaixista considera que tirar endavant l'actual gira que està fent la Balthasar Newmann és una "missió" que Thomas Hengelbrock "ha entès a la perfecció", que es basa en "acostar la cultura al públic" en un moment tan dur com és la pandèmia i on la música i les altres disciplines artístiques es converteixen en un important factor d'alliberament d'emocions.