Protesta a Espolla per evitar que ''el poble quedi encerclat per molins de vent gegants''

Entitats ecologistes i l'Ajuntament carreguen contra el model de "macroparcs eòlics"

A les deu del matí d'aquest dissabte una cinquantena de persones han sortit de l'aparcament de la Coromina d'Espolla (Alt Empordà) i han començat a caminar per una pista en direcció a un turó proper. Des d'aquell punt es podia veure les onze marques vermelles que la Iaeden - Salvem l'Empordà ha col·locat a cada un dels llocs on està previst que hi vagi un molí de vent. D'aquesta manera han volgut fer evident que, si tot segueix endavant, el poble quedaria rodejat d'aerogeneradors.

La membre de la Iaeden, Bàrbara Schmitt, alerta que el problema s'agreuja perquè, a banda dels tres de l'Espolla, hi ha d'altres parcs eòlics previstos a la serra de l'Albera que també afecten el municipi. "La realitat és que estarem encerclats per molins de 200 metres d'altura quan el campanar de del poble no arriba ni a cinquanta", lamenta Schmitt.

La caminada fins el turó s'ha fet amb un tub de plàstic de 30 metres que els manifestants portaven en fila. L'objectiu era fer evident les dificultats que tindrien els tràilers que transporten les pales dels aerogeneradors per arribar al punt on es preveu que vagin els molins.

En aquest sentit, Schmitt adverteix que s'hauran d'ampliar els camins per on està previst que passin i això "també deteriora el territori". Des de la Iaeden carreguen contra qui ha dissenyat els projectes i la Generalitat per no estar "al costat del territori". "Això està fet per persones que no han trepitjat mai Espolla i que no són conscients de la realitat", argumenta.

Per això, Schmitt exigeix que la Generalitat actuï i espera que aturi alguns dels projectes que estan previstos a l'Albera. "És necessària una millor planificació general i que s'estudiï quanta energia eòlica es pot produir a l'Empordà", assenyala.

A favor de les renovables

Amb tot, des de les entitats ecologistes i l'Ajuntament d'Espolla deixen clar que la seva aposta és "clara" per les energies renovables "però no d'aquesta manera". La regidora de Cultura d'Espolla, Berta Prats, assenyala que al poble ja fa temps que busquen fórmules "més sostenibles" de produir energia.

"Tenim una caldera de biomassa que escalfa l'escola, hem canviat les llums per leds per gastar menys i molts veïns estan posant plaques solars. Estem a favor de l'eòlica però cal buscar alternatives que no afectin tant el territori", reclama Prats.