Els comerciants de la Jonquera es reforcen per combatre les activitats il·legals

Les dues associacions s'han reunit amb el director d'Interior a Girona per conèixer les inquietuds del sector

"Molts comerços han decidit que s'implicaran més en la seguretat perquè és una feina de tots", explica la presidenta de l'Associació de comerciants de la Jonquera, Bea Artigas, que valora molt positivament l'actitud que va mostrar el director dels serveis territorials del Departament d'Interior a Girona, Albert Ballesta, en desplaçar-se fins al municipi i escoltar les seves inquietuds.

Durant la reunió, se'ls va exposar la feina feta a nivell policial en els últims anys i es va plantejar alguns aspectes a millorar, com ara reforçar la col·laboració amb els comerciants. Segons detalla Artigas, es va decidir que les relacions fossin "més fluïdes" amb els diferents cossos i els botiguers en el sentit de comunicar incidències o plantejar problemàtiques. "Està clar que no és només feina de la policia, sinó també dels mateixos ciutadans i comerciants, que han d'informar si veuen coses", afegeix la presidenta. Per això, també han decidit reforçar els sistemes de seguretat, com ara posant més alarmes als establiments, tancant els aparcaments de les gasolineres i col·locar càmeres de vigilància.

La junta executiva formada

Fa unes setmanes, es va anunciar que les dues associacions de comerciants presents al municipi -la de la Jonquera i la del Pertús- unirien esforços per convertir-se en un "lobby de pressió" davant de les administracions. De moment, ja han format una junta executiva conjunta amb representants de les dues entitats on es tractaran els temes que els afectin a nivell general, com ara la seguretat ciutadana o els impostos. Pel que fa als aspectes més específics de cada zona, les dues associacions emprendran les seves estratègies per separat.

Amb la idea de promocionar el comerç, han començat a preparar una campanya per aquest estiu, els detalls de la qual encara no estan definits. "L'objectiu és vendre que som un territori de comerç, oberts els 365 dies a l'any, que tenim una activitat econòmica molt àmplia i que no som només allò que apareix als mitjans", explica Artigas.

Els comerciants de la Jonquera i el Pertús van decidir passar a l'acció arran dels atacs per part d'uns desconeguts contra el macroprostíbul Paradise el desembre passat que van incrementar la sensació d'inseguretat. Els botiguers, però, mantenen que aquest no és el problema i que no volen entrar en el debat de si ha de tancar o no aquest negoci perquè té tots els permisos. Sí però que coincideixen en què cal treballar per millorar la imatge del municipi combatent les activitats delictives i promocionant el comerç.