1.152 alumnes de secundària de l'Alt Emporà ballen a ritme de 'Mapadeball'

Es tracta d'una iniciativa de l'entitat Agitart

Un total de 1.152  alumnes de secundària de l’Alt Empordà han començat aquest mes de gener a ballar a les aules per participar en l’edició 2022 de Mapadeball, una iniciativa per apropar el llenguatge del moviment i la dansa de creació contemporània a l’alumnat de secundària de la comarca. 

Nois i noies de tretze instituts de la comarca participen enguany en el projecte. Els centres educatius que hi prenen part són els instituts Narcís Monturiol, Ramon Muntaner, Alexandre Deulofeu, Cendrassos i Olivar Gran, de Figueres; Illa de Rodes, Cap Norfeu i Centre Escolar Empordà, de Roses; i els instituts de Castelló d’Empúries; Empuriabrava; L’Escala; La Jonquera i Llançà

Al llarg dels pròxims mesos i amb l’acompanyament de ballarines locals, l’alumnat treballarà i prepararà una coreografia dissenyada per l’artista João Lima que representaran públicament en un espectacle que se celebrarà a final de curs a cada municipi. Les artistes que participaran en la iniciativa són Azucena Moya, Idolina Massa, Gaia Magrané, Guido Lucas, Roger Fernandez i Marta Mora.

Mapadeball permet desenvolupar un projecte de pràctica artística a l’aula i està destinat a introduir i apropar el llenguatge del moviment i la dansa contemporània al públic més jove. Es presenta com una eina educativa pel professorat, però sobretot s’introdueix com una vivència i experiència positiva, tant personal com col·lectiva.

La nova edició del Mapadeball a l’Alt Empordà es va iniciar el passat mes de desembre amb les sessions de formació pel professorat dels centres i que van tenir lloc al Teatre Municipal El Jardí de Figueres. Aquesta serà la cinquena edició del Mapadeball a l’Alt Empordà que se celebra des de l’any 2018 i en què de moment ja han participat més de 1.500 nois i noies de secundària. Des de la posada en marxa del projecte, el nombre de participants no ha parat de créixer: 100 el 2018; 132 el 2019; 441 el 2020 i 936 l’any passat. I, per primera vegada, aquest any se supera el miler d’alumnes.

El projecte, liderat pel Mercat de les Flors i coordinat pel Consorci Transversal Xarxa d’Activitats Culturals, es desenvolupa a diferents ciutats i territoris del país. En el cas de l’Alt Empordà, Agitart impulsa, produeix i coordina el projecte amb la col·laboració dels centres educatius de secundària participants, el Consell Comarcal de l’Alt Empordà i els ajuntaments de Figueres, Roses, Castelló d’Empúries, L’Escala, La Jonquera I Llançà.

Agitart

Agitart és una entitat gironina de referència en la dinamització de la dansa i el moviment. Aquesta plataforma coordina, organitza i lidera projectes artístics i educatius per democratitzar aquesta disciplina i fer-la arribar tothom com a eina de desenvolupament personal i col·lectiva.

Entre els projectes més consolidats de l’entitat destaquen l’organització del festival Figueres es MOU o els diversos programes que duu a terme anualment en el sector educatiu per apropar la dansa i el moviment a alumnes de primària i secundària.