Girona acollirà els premis Enderrock d'enguany

Txarango, Els Amics de les Arts i Nyandú parteixen com a favorits

El proper 7 de març, Girona es convertirà en l'aparador del panorama musical català. El Teatre Municipal acollirà el lliurament dels XV Premis Enderrock, que per primer cop sortiran de Barcelona, on des dels inicis s'havien celebrat a les sales Bikini, Artèria-Paral·lel i Apolo.

La voluntat d'aquesta descentralització és, com explica el director editorial del grup, fer evident arreu la salut de ferro que té la música catalana. "Vivim un dels millors moments en la producció musical catalana, tant en quantitat com en qualitat", concreta Lluís Gendrau.

De fet, bona prova d'aquesta empenta són els guardons que va instituir la revista d'ençà del 1999, i que apleguen "el bo i millor de la música que es fa al país", ha precisat el director editorial. Els premis s'atorguen en dues modalitats: la de crítica musical (que ja s'ha donat a conèixer) i la votació popular dels dels lectors, de la qual avui se n'han fet públics els finalistes.

En la primera volta de la votació, que es va tancar el 31 de gener, es van rebre gairebé 5.000 vots, repartits entre les cinc categories (pop-rock, cançó d'autor, folk i noves músiques, jazz i clàssica) en què es divideixen els guardons, a més d'altres com les de grup revelació o millor sala de concerts. En total, entre unes i altres categories, s'atorguen una quarantena de premis.

El llistat de nominats és llarg, però d'entre tots ells ja n'hi ha alguns -atenent al nombre de nominacions que sumen- que ja parteixen com a favorits. Aquest és el cas de la formació de fusió-ball Txarango (que l'any passat va aparèixer amb força amb el seu primer disc), els incombustibles Els Amics de les Arts o el trio osonenc Nandyú, que va irrompre al panorama musical català arran del concurs de maquetes Sona9.

A aquest pòdium de nominats (n'acumulen onze, deu i nou) els segueixen altres formacions i artistes com ara Amélie, Blaumut o Terratombats (amb vuit); Joan Dausà i els Tipus d'Interès (amb set) o la cantautora Ivette Nadal i Mishima (amb sis).

A partir d'ara, un cop s'ha donat a conèixer la llista de nominats, s'obre una segona ronda de votacions que s'allargarà fins al divendres 15 de febrer. En aquest cas, però, els usuaris que accedeixin al web del grup editorial per dir quins són els seus escollits només podran votar un dels deu classificats en cada categoria.

El retorn dels Ja t'ho diré

Tot i que Enderrock anirà desvetllant mica en mica el format de la gala de lliurament dels premis, sí que ja ha avançat un dels plats forts de l'acte a Girona. Precisament, en aquesta ciutat els Umpah pah hi van cantar el seu famós 'Ei noi, Girona és immortal!', però en aquesta ocasió serà un altre grup -molt temps afincat a la ciutat- qui aprofitarà els Premis Enderrock per tornar damunt dels escenaris.

Seran els Ja t'ho diré, que una dècada després del seu comiat, es tornaran a reunir al Teatre Municipal, on escalfaran motors per al concert del proper 31 de maig a la Mirona de Salt (que ja té totes les entrades exhaurides).

Durant la lectura dels nominats i la presentació de la gala, que s'ha fet a l'Ajuntament de Girona, l'alcalde de la ciutat, Carles Puigdemont, ha aprofitat per agrair a Enderrock que hagi escollit el Teatre Municipal per celebrar-hi la gala. "Girona ja fa temps que és una de les capitals de l'escena musical catalana, i aquesta és una gran oportunitat per posar-ho de relleu", ha ressaltat Puigdemont.

Les entrades per a la cerimònia dels premis ja han sortit a la venda per un preu de 10 euros. El director editorial del Grup Enderrock ja ha precisat que, després de Girona, la voluntat és que els premis no retornin a Barcelona. "Aquest no serà un cas aïllat, sinó que en els propers anys anirem combinant les entregues a Barcelona amb les que es faran en altres ciutats; i és que la música catalana també es fa al territori", ha conclòs Lluís Gendrau.