Clam unànime de la Diputació de Girona en contra de la instal·lació d'una pedrera a Osor

La moció rebutja el projecte i insta el Govern a aplicar "el principi de precaució"

La polèmica per un projecte de pedrera a Osor (Selva) ha arribat a la Diputació de Girona en forma de moció. La CUP ha impulsat el document, que s'han aprovat per unanimitat al ple telemàtic d'aquest dimarts. El document, però, ha obtingut el sí crític de l'equip de govern (JxCat i ERC) i del PSC, que no comparteixen alguns dels postulats de la formació anticapitalista tot i que sí el fons de la qüestió. "Prioritzarem el consens", ha afirmat el portaveu del govern de l'ens, Albert Piñeira, en començar la seva intervenció.

La moció afirma que "l'explotació de recursos naturals per part del capitalisme i els sistemes basat en el productivisme i el creixement infinit, ens han portat a l'actual crisi ecosocial". "El municipi d'Osor i, per extensió, les Guilleries, no queden al marge d'aquest model, i són moltes les agressions que al llarg dels anys ha patit aquest territori", assegura el text.

Ara, ha saltat una nova alarma: la presentació d'un Pla Especial Urbanístic per desenvolupar activitat extractiva a cel obert a Osor. "Considerem que la implantació d’aquest tipus d'activitats durant dècades suposarà una nova agressió al territori sense cap tipus de contribució al desenvolupament sostenible d’aquest tal i com marca l’Agenda 2030".

La diputada cupaire, Marta Guillaumes, a més, ha assegurat que pot tenir greus conseqüències. No només per al paisatge de la zona sinó també per al seu desenvolupament econòmic.

Tant el PSC com l'equip de govern han compartit aquesta preocupació, que també han manifestat tant l'Ajuntament del municipi com el Consell Comarcal de la Selva a través dels seus plenaries. A més, s'ha constituït una plataforma veïnal contrària.

Principi de precaució

La moció vol mostrat el rebuig al projecte i instar el Govern a aplicar "el principi de precaució". "Que facin un gir en les actuals polítiques que només perpetuen el model socioeconòmic destructiu i apostin per posar de forma real els interessos de la majoria al centre", remarca el text. També proposa iniciar una campanya de sensibilització en defensa del territori i de debat.