Tancat per covid: Les baixes de treballadors contagiats deixen en escac molts negocis

Un taller de Girona atura l'activitat i una empresa de Sant Just Desvern ha hagut d'"improvisar"

Un taller mecànic de Girona és un dels negocis que ha hagut d'aturar l'activitat durant set dies per covid-19. Autotaller Picart va haver d'abaixar la persiana temporalment la setmana de Reis. "Hem tingut pèrdues econòmiques per feina que no s'ha pogut fer i clients que no s'han pogut esperar", explica el gerent Miquel Picart.

Darrere de les xifres que recull l'enquesta de Pimec d'empreses afectades per l'onada de contagis hi ha exemples concrets com, també, el de l'empresa SIGHORE-ICS de Sant Just Desvern (Baix Llobregat), dedicada als serveis i projectes informàtics per al sector de la restauració. Des de l'1 de gener, ha acumulat vuit baixes en una plantilla de 23 persones. Això els ha obligat a "improvisar" i fer un esforç extra.

L'enquesta elaborada per Pimec revela que un 3,1% de les empreses catalanes ha hagut d'aturar totalment l'activitat per contagis de covid-19. Entre aquestes, hi ha Autotaller Picart, un taller mecànic de Girona. Es tracta d'un negoci familiar amb dos treballadors, que són matrimoni. El gerent de l'empresa, Miquel Picart, ha explicat a l'ACN que ell es va contagiar i per això van haver d'abaixar la persiana durant set dies: "Va ser la setmana de reis, que sempre està plena de feina perquè els clients aprofiten que fan vacances per deixar el cotxe".

"En agafar covid, vam haver de tancar i això ha suposat que tota la feina d'aquella setmana no s'ha pogut fer, els clients que s'han pogut esperar ho han fet però hi ha hagut feina que s'ha perdut i, després, s'hi ha sumat la dificultat de posar-ho tot de nou en marxa i adaptar l'agenda", ha explicat Picart.

El gerent precisa que hauria pogut seguir treballar "tranquil·lament" de portes endins perquè no la simptomatologia no va ser greu: "A més, la meva dona no es va contagiar, ella hauria pogut rebre els vehicles i entregar-los després de fer-hi la neteja que hagués fet falta per". Amb tot, però, van haver d'aturar l'activitat i quedar-se a casa seguint la normativa per evitar la propagació del virus.

"Ens ha suposat pèrdues econòmiques perquè hi ha hagut feina que no s'ha pogut fer i clients que s'han hagut d'espavilar quan eren urgències", remarca el gerent. En el moment de tancar, tenien dos cotxes al taller que estaven desmuntats i que no van poder entregar a temps: "Els clients ho van entendre i es van portar molt bé". 

25% de la plantilla de baixa a SIGHORE

No han hagut d’aturar l’activitat en cap moment, però l’empresa SIGHORE-ICS de Sant Just Desvern té, de mitjana, el 25% de la plantilla de baixa des de l’1 de gener. El seu director general, Jorge Juárez, explica a l’ACN que en les últimes tres setmanes han acumulat fins a vuit treballadors de baixa per covid-19 en una plantilla de 23 persones, el que ha obligat a la resta a improvisar i fer un esforç extra per fer la feina i complir amb els terminis marcats.

Juárez destaca que al treballar per al sector de la restauració, un dels més afectats per la pandèmia, els seus clients “han entès” que en alguns moments no es poguessin complir els terminis marcats i que per això no preveu perdre cap projecte. “Tot i que els clients sempre volen que surti la feina, no crec que en perdem cap perquè no és una situació particular i entenen que amb un 25% menys de plantilla no es pot fer la mateixa feina”, afegeix.

El director general de SIGHORE-ICS entén que la situació en aquesta sisena onada de la pandèmia “és complicada”, però qüestiona que amb l’experiència acumulada de les cinc anteriors l’increment dels contagis hagi agafat a les administracions amb “el peu canviat”. Aquí, tot i que ells tenen externalitzat el servei de recursos humans, els consta que tramitar les baixes ha estat “caòtic” i "molt complicat".

Juárez confia que els contagis vagin a la baixa i que en unes dues setmanes la situació es noramlitzi i puguin tornar a treballar a ple rendiment.