Els preus s'enfilen més d'un punt a Girona al desembre

L'IPC interanual torna a batre rècords amb un 6,9%

Nova escalada dels preus a les comarques gironines. I aquest cop, marcant un màxim històric de tota la sèrie interanual. Segons les dades que ha fet públiques l'INE, a les comarques gironines els preus han pujat més d'un punt respecte del mes de novembre.

Si s'analitzen els diferents subgrups, la incidència del Nadal ha marcat, per exemple, un encariment dels aliments (+1,4%) i les begudes no alcohòliques (+6,4%), parament de la llar (+2,4%), els serveis d'allotjament (+2,1%) i els paquets turístics, que es van enfilar més d'un 11%. De nou, però, l'electricitat, el gas i la resta de combustibles han tornat a pujar. Ho han fet en un 8,9% i la taxa interanual ha arribat fins al 48,7%.

Per contra, a l'altre costat de la balança s'hi troben el vestit (-1,5%), els equips de telefonia (-1,1%), els equips audiovisuals i fotogràfic (-1,5%).

Un nou rècord històric

De retruc, amb la pujada de preus del desembre, la inflació interanual continua disparada. El mes de novembre ja va assolir un rècord històric del 6,1% i ara la dada frega ja el 7% (6,9%). Això s'explica no només per l'encariment de la llum, el gas i els carburants, sinó també per les pujades de preu que durant el darrer any han registrat les begudes (+9,7%); els serveis d'allotjament (+10,4%); els serveis financers (+10,6%) i el lloguer de vehicles personals (+13,4%).