Una auditoria descarta malversació en sis obres de Banyoles

L'alcalde assegura que "s'ha pagat el que toca" en tots els projectes analitzats

Un informe d'auditoria encarregat pel govern municipal de Banyoles (Pla de l'Estany) descarta malversació de fons en dos projectes que des del grup municipal d'ERC havien despertat dubtes i quatre més que s'han escollit per comparar.

El que sí que admet l'informe és que hi havia alguna mala praxi per part del tècnic municipal a l'hora de certificar el final de les obres. En aquest sentit, l'informe apunta que hi ha feines certificades que no s'han fet i feines que s'han fet però no estan certificades. L'alcalde de Banyoles, Miquel Noguer, s'ha mostrat "tranquil" perquè "s'ha pagat el que toca" per tots els projectes analitzats. Quatre de les obres auditades eren durant el govern de Noguer i els dos restants del govern anterior.

Des d'ERC apuntaven que en una reforma del carrer de Sant Esteve del barri del Barral s'havien certificat que es col·locaven 46 embornals mentre que només se n'havien col·locat deu. També destacaven diferències entre elements certificats i obres executades al carrer de les Rotes.

Davant dels dubtes, l'equip de govern municipal va decidir encarregar un informe d'auditoria a un enginyer de ponts i camins "totalment desvinculat" del municipi, tal com ha assegurat Noguer, que ha remarcat que el document elaborat per Francesc Sadurní ha comparat sis projectes d'obres públiques.

Dos d'ells son els que havien despertat dubtes per part del grup republicà. Dos més son projectes "escollits a l'atzar" executats durant el mandat de Noguer però que s'haguessin fet amb constructores diferents. Els dos últims son projectes de governs anteriors amb algunes de les constructores que haguessin treballat amb l'actual govern.

Noguer ha apuntat que la idea era que l'auditoria analitzés si hi havia un tracte diferencial de la constructora en funció del govern o si el tècnic havia actuat diferent amb les empreses amb els dos governs. L'alcalde ha certificat que no s'han produït tractes de favor i, per tant, no hi ha cap frau de llei.

En els projectes analitzats hi ha alguns sobrecostos que entren dins de la normalitat de les obres públiques i previstos en el marc legal (un 10% menor del cost). Aquesta condició, però, s'incompleix en dos casos. En un d'ells hi ha un 20% de sobrecost perquè es va fer una rasa que no estava prevista en el projecte inicial. En el segon hi ha un sobrecost del 85% i l'auditoria remarca que la licitació va ser "del tot anòmala". Es tracta d'un projecte del govern anterior a l'entrada de Miquel Noguer a l'alcaldia.

En aquest cas, es licitava un projecte de reforma del carrer Sant Martirià per 150.000 euros. Aquest procés va quedar desert i es va licitar amb un 10% més de forma directa a una empresa. Finalment, però, el projecte va acabar costant 370.000 euros. Noguer ha recordat que les obres es van fer el 2005 i que ha prescrit qualsevol tipus de delicte que hi podia haver, per això no vol "fer llenya" d'aquest cas, que correspon al govern anterior on hi havia ERC.

Mala praxi del tècnic

El que sí posa de manifest l'auditoria és que el tècnic municipal no actuava "del tot bé". El motiu és que certificava coses que no s'havien executat i d'altres obres fetes no constaven en l'acta de certificació final. Malgrat tot, Noguer ha remarcat que "el cost d'una cosa compensa el de l'altra" i per això no hi ha cap frau de llei. "El més important és que ningú s'ha embutxacat res", ha afegit l'alcalde.

A tall d'exemple, Noguer ha explicat que si en la certificació final el document posava que hi havia 46 embornals però en realitat només se n'havien col·locat deu, també hi havia obres fetes que no "quedaven escrites". "La conclusió és que s'ha pagat el que era just", ha conclòs l'alcalde.

Tot i així, els membres del govern municipal han admès que s'ha après de l'error i "ara les coses es fan diferents". En aquest sentit, els tècnics municipals fan una acta de certificació final on hi consta tot el que s'ha fet i tot el que no i quina diferència de preus hi ha.

L'alcalde, "dolgut" per la denúncia pública

L'informe de l'auditoria s'ha presentat als mitjans de comunicació aquest dijous a la tarda. Al matí, s'havia explicat a tots els tècnics municipals i a la tarda s'ha convocat una junta de portaveus on l'auditori ha explicat fil per randa als grups amb representació a l'Ajuntament de Banyoles els resultats de l'anàlisi. Ara, Miquel Noguer dona el tema per tancat, però afirma que se sent "dolgut" per l'actitud d'ERC.

Segons l'alcalde de Banyoles, el grup municipal "ha posat en dubte els tècnics municipals i l'Ajuntament" i això creu que és perjudicial per a tothom.