SOS Costa Brava demana al Govern que adquireixi la finca de la base Loran, a l'Estartit

Els ecologistes volen una reunió amb les conselleries implicades i que la Generalitat es posicioni

SOS Costa Brava demana al Govern una partida per fer front a l'adquisició de la finca de la base Loran de l'Estartit (Baix Empordà) pel seu "valor ambiental i paisatgístic".

En una carta que han fet arribar al vicepresident, Jordi Puigneró, i la conseller d'Acció Climàtica, Teresa Jordà, els ecologistes reclamen una reunió amb els responsables de les conselleries implicades per abordar el desplegament de la llei de protecció i ordenació del litoral i conèixer "les previsions" del Govern respecte de la creació del "Conservatori del Litoral". També reivindiquen un posicionament públic i el Govern que expliqui quines actuacions té previstes, entre elles l'aplicació "urgent del dret de retracte" després que un particular l'hagi adquirit.

"Ens entristeix l'escàs interès que ha mostrat l'administració catalana per obtenir la cessió de la finca per part del Ministeri de Defensa, així com per evitar la privatització de patrimoni públic dins d'un espai natural protegit", afirmen a la missiva.

Els terrenys on es va instal·lar la base Loran eren de propietat municipal i van ser expropiats per l'Estat l'any 1961. La base va tancar les seves portes l'1 gener del 1995 i, des d'aleshores, les edificacions s'han anat degradant, malgrat que l'any 2009 l'Estat va executar un projecte de desmantellament controlat de tots les elements susceptibles de ser aprofitats.

Des que va deixar de funcionar, el municipi ha intentat recuperar els terrenys municipals expropiats durant el franquisme, però Defensa sempre s'hi ha negat a fer-ho de forma gratuïta o a un preu simbòlic al·legant que la normativa ho impedeix.

El ministeri ha celebrat des del 2012 fins a quatre subhastes per intentar que algú es quedés amb les instal·lacions. En la primera, el preu de sortida era de 850.000 euros, i en l'última, celebrada a finals del 2019, el va rebaixar fins als 419.000. Tot i que va quedar deserta, posteriorment, un particular va presentar una oferta similar i el ministeri de Defensa va fer una adjudicació directa.

Ara un particular l'ha adquirit per 400.000 euros i, segons ha manifestat públicament a diversos mitjans, té previst convertir l'edifici en un habitatge privat i un museu.