Christina Rosenvinge actuarà al festival (A)phònica de Banyoles

També hi seran presents Daniel Higiénico, Anna Roig i l'Ombre de Ton Chien

L’Auditori de l’Ateneu de Banyoles serà un dels escenaris de l’(a)phònica 2010, on es podrà escoltar l’actuació d’Anna Roig i L’ombre de ton chien, una proposta sorprenent que no ha tardat a fer-se un lloc dins de l’escena musical catalana. El seu disc de debut recull l’herència de la cançó francesa però amb arranjaments que abracen sonoritats tant del jazz com del pop. El concert del 24 de juny, i per primera vegada en el festival, serà interpretat en llengua de signes. L’endemà, al mateix escenari, hi actuarà la cantant i compositora madrilenya Christina Rosenvinge, considerada com un dels valors de l’escena independent estatal. Amb una carrera llarga i fructífera, aquesta artista ha reeditat enguany el que sens dubte ha estat el seu disc més ben acollit per la crítica, Tu labio superior (Warner, 2008), que presentarà en primícia a les comarques gironines dins del festival, on a més, portarà una petita mostra del que serà el seu nou treball, previst per finals d’any.

El diumenge 27 de juny serà el torn del “cantactor” inclassificable Daniel Higiénico, que presentarà per primera vegada a la demarcació de Girona l’espectacle Palabra de Ornitorrinco, una producció irrepetible que combina la música i el teatre, i que completa la trilogia formada per Mama, quiero ser autista i Mentiras podridas. Cançons i soliloquis plens d’imaginació, espontaneïtat, ironia i sarcasme, d’un artista que va iniciar la seva carrera fa vint anys i que ja compta amb una dotzena de discos enregistrats. Finalment, en el marc del festival també es podrà veure l’espectacle Ens hi ha portat la paraula. Vinyoli, el dissabte 26 de juny, al Teatre Municipal. Estrenat l’any passat al Festival Grec de Barcelona, es tracta d’un recorregut per la poètica de Joan Vinyoli, a càrrec de l’actor Lluís Soler i amb música d’Eduard Iniesta. Aquestes quatre seran les úniques activitats de pagament del festival.

Estades per a joves Paral·lelament als concerts, l’(a)phònica compta amb activitats paral·leles molt diverses. En aquesta edició i per primera vegada es durà a terme una estada de L’Estiu és teu, una iniciativa del XANASCAT, la Xarxa nacional d’albergs de Catalunya. Hi participaran nens i nenes de 8 a 12 anys, entre altres, del Cor mitjà i el Cor gran de l’EMMB i del Cor infantil Casa Nostra, a més d’altres estudiants de música o cantants corals. Tots ells tindran l’oportunitat de passar deu dies a Banyoles (del 24 de juny al 3 de juliol), on de manera lúdica i interactiva treballaran la veu i la seva tècnica, a través de sessions musicals i assajos tècnics. Sota la direcció de Pere Mateu Xiberta i David Costa, també realitzaran una actuació a l’església de Santa Maria dels Turers, el diumenge 27 de juny, dins del festival. Aquesta activitat se suma al Camp de treball que ja s’ha organitzat en edicions anteriors juntament amb la Coordinadora del Lleure del Pla de l’Estany, i que aquest any es farà del 24 de juny al 5 de juliol, donant l’oportunitat a més de vint joves de 12 a 16 anys de veure des de dins com funciona un esdeveniment d’aquestes característiques.

El Festival de la Veu de Banyoles, (a)phònica, va néixer l’any 2004 com una de les propostes musicals que la ciutat va engegar en el marc de la capitalitat de la Cultura Catalana. La profunda tradició musical de la ciutat i l’auge dels darrers anys així com la voluntat de la capital del Pla de l’Estany d’organitzar un esdeveniment de referència han fet que l’(a)phònica s’hagi consolidat edició rere edició com un festival de renom i popular sense perdre la seva identitat i que l’any passat va aplegar unes 15.000 persones. Pel festival ja hi han passat artistes i formacions de reconeguda trajectòria com Maria del Mar Bonet, Raimon, Pedro Guerra, Hanne Hukkelberg, Nouvelle Vague, Roger Mas, Love of Lesbian, I Fagiolini, Jay-Jay Johanson, Lluís Llach, Cor de Cambra de Lleida, Ariel Rot, Albert Pla, Mayte Martín, Miguel Poveda o Feliu Ventura, entre molts d’altres. El festival està organitzat per l’Ajuntament de Banyoles i produït per l’empresa Alter Sinergies.