Els veïns de Sant Narcis a Girona volen fora les tanques a tot l'entorn del TAV

Les associacions entren un escrit a l'ajuntament

Els veïns i comerciants del barri de Sant Narcís continuen la seva particular croada contra les obres del TAV i la transformació de tot l'entorn de l'antic Parc Central. Després que fa dues setmanes hi hagués una concentració de protesta -i es retirés alguna tanca- ara les associacions han entrat un escrit a l'Ajuntament de Girona reclamant accions i respostes en un termini màxim de 30 dies.

Segons critiquen, la recuperació que havia de viure el barri ha entrat en una situació de "paràlisi" i ja estan farts de "promeses i compromisos incomplerts". Per això, a l'escrit (que acompanyen d'un recull de fotos) els veïns i comerciants reclamen solucions i diferencien tres zones diferents on cal actuar: la del carrer Josep Maria Gironella, l'àmbit que abastava tot l'antic Parc Central i, dins d'aquest, l'entorn específic de l'estació provisional del TAV.

Pel què fa a l'àmbit de Josep Maria Gironella, l'escrit demana que es prioritzi "la urbanització de la banda dels habitatges i comerços" i que es torni a connectar aquest carrer amb el passeig d'Olot. A més, les associacions reclamen que s'estudiïn fer les rampes d'accés a l'aparcament soterrat de vehicles per la banda de Josep Maria Gironella.

A l'àmbit de l'antic Parc Central, les associacions demanen que s'enretirin totes les tanques que hi ha actualment a l'espai mentre no s'hi faci més obra. Els veïns i comerciants reclamen que això es faci en un termini màxim de vint dies i ja alerten que, si no es mou fitxa, aleshores continuaran amb protestes a peu de carrer.

"Més anys amb tot empantanegat"

"Si les obres s'han de retardar, el que demanem és que les tanques es treguin", indica Martí Carreras. I hi afegeix: "I que es tornin a posar quan es reprenguin els treballs". Per al president de l'associació de veïns, "al ritme que van les obres per fer la nova estació d'autobusos i el procés participatiu per recuperar el Parc Central, ens trobarem suportant més anys amb tot això empantanegat".

Per això, els veïns volen que s'habilitin passos de vianants sota l'actual viaducte i es permeti als veïns poder creuar l'espai de l'antic Parc Central (on actualment hi ha la llosa de l'estació del TAV). "Ens sembla que hi ha d'haver uns mínims i que, després de cinc anys d'haver començat les obres, trobar-nos amb tot això ja no és que se'ns menystingui, sinó que es riguin de nosaltres", assegura Carreras.

Per últim, en allò que fa referència a l'entorn de l'estació provisional del TAV, veïns i comerciants reclamen que es minimitzi l'impacte de les sortides d'emergència i que se'ls clarifiqui, sobre plànol, cadascuna de les obertures projectades.

Finalment, l'escrit també demana a l'equip de govern de l'Ajuntament que inclogui una partida de 20.000 euros als propers pressupostos municipals per dinamitzar el barri de Sant Narcís. Al text, les dues associacions ja adverteixen que, si no se'ls donen "totes les respostes per escrit atenent els terminis assenyalats", aleshores es veuran obligats a mobilitzar-se.