El fiscal demana que s'arxivi el cas de la botiguera de Palafrugell morta a ganivetades

L'escrit explica que no hi ha ningú contra qui dirigir l'acusació

L'assassinat de la dependenta de Palafrugell va tenir lloc ara fa gairebé quatre anys i mig. Aquell vespre la víctima, Montserrat Sànchez, sortia de treballar de la botiga Lipstick i l'agressor la va atacar quan es disposava a agafar el cotxe per tornar a casa, a l'aparcament del Casal. L'assassí la va cosir a ganivetades i se li va emportar la bossa de mà, que va llançar en un safareig públic.

Precisament, els Mossos d'Esquadra van localitzar sang del criminal a les parets del safareig, cosa que els va permetre obtenir l'ADN de l'assassí. A més, entre les proves, també compten amb unes imatges gravades per un càmera de seguretat que hi havia al carrer Ample, a poca distància del safareig. A la gravació -de molt mala qualitat- hi apareix un home, que es pressuposa que és l'assassí.

A hores d'ara, però, encara no s'ha trobat cap sospitós. Durant aquests quatre anys i mig, els agents d'investigació han dedicat molts esforços a resoldre el cas, interrogant multitud de testimonis, pentinant hospitals -perquè l'assassí es va ferir- i comparant l'ADN localitzat a Palafrugell amb la base de dades dels detinguts.

Tot i no tenir cap sospitós, els mossos sí que van fer una detenció en relació amb el cas. Es tracta d'un jove del municipi, Hafid Taouil, que es va implicar tot sol en l'afer i a qui es va detenir pocs dies després del crim. Tot i que aquest noi formalment continua imputat, el fiscal descarta que sigui ell qui va cometre l'assassinat, perquè es va demostrar que havia mentit (de fet, el jove ja era conegut per inventar-se coses). A més, tampoc hi havia cap prova que l'incriminés directament.

Sense autor conegut

Ara, quan ja gairebé han passat quatre anys i mig, el fiscal ha entrat un escrit a la Secció Tercera de l'Audiència de Girona demanant el sobreseïment provisional del cas. Al text, el fiscal recull que el principal motiu és que, a hores d'ara, "no hi ha cap autor conegut" a qui es pugui imputar l'assassinat.

L'advocat de Taouil, Pere Plantalech, ja ha avançat que per la seva part no s'oposa a la decisió del fiscal. De fet, ell mateix ja havia demanat ara fa un any que el cas es tanqués (i per tant, que el seu client no continuï com a imputat).

El fiscal va entrar el seu escrit a finals de gener a la Secció Tercera de l'Audiència de Girona. I fins aquest divendres, l'acusació particular -que exerceix la família de Sànchez- té temps per fer-hi arribar la seva postura.

El lletrat d'aquesta part, José Manuel Calvente, ja ha indicat que la causa és voluminosa i que vol estudiar-la amb detall abans d'enviar el seu escrit. Sí que ha avançat, però, que la seva intenció és demanar que se segueixi la instrucció del cas, investigant-ne detalls o aspectes amb més profunditat.

A partir d'aquí, i un cop acabi el termini fixat, la magistrada de la Secció Tercera encarregada del cas estudiarà les peticions i dictarà una interlocutòria.