Salt demostra que els escombriaires incompleixen els serveis mínims durant la vaga

No han recollit la brossa en set dies en alguns punts i les sancions poden arribar als 100.000 euros

L’Ajuntament de Salt (Gironès) ha donat un cop de puny damunt la taula i ha ampliat l’expedient sancionador a l’empresa del servei de neteja i viària i recollida d’escombraries (FCC Medio Ambiente) per l’incompliment dels serveis mínims decretats per la Generalitat de Catalunya i que establien que s’havia de garantir la mobilitat de les persones i vehicles i evitar l’aparició de problemes de salut pública.

L’expedient es realitza d’acord amb les auditories mediambientals que s’estan elaborant diàriament i que conclouen, entre altres, que hi ha illes de contenidors on fa fins a set dies que no es duu a terme la recollida. A hores d’ara, els incompliments dels serveis mínims ja preveuen sancions de fins a 100.000 euros a l'empresa.

Les auditories realitzades des del primer dia de l’aturada ja es van fer arribar la setmana passada als departaments de Treball i Salut per poder solucionar aquest incompliment. Des del consistori es continua treballant, respectant el dret a vaga, per exigir el compliment dels serveis mínims i garantir que no es continuïn vulnerant els drets dels veïns de la ciutat.

Des de l’Ajuntament insisteixen en el fet que les dues parts implicades en el conflicte laboral, empresa i treballadors, reobrin la negociació amb propostes justes i assumibles per a tothom que permetin arribar a un acord i desconvocar la vaga indefinida que es va iniciar el 25 de desembre.

Deu dies sense solució

La vaga ja fa deu dies que va començar i els treballadors afirmen sentir-se "frustrats" perquè no hi ha cap reunió de mediació convocada de cara als propers dies.

El president del comitè d'empresa, Xavier Vives, ha assegurat que la concessionària i l'equip de govern "segueixen negant el conflicte" i això fa que s'enroqui la situació. Tot i així, els treballadors segueixen treballant i asseguren que fan "més dels serveis mínims" per garantir la salubritat de tots els contenidors del municipi.

Vives ha remarcat que els treballadors estan "saturats" perquè només hi ha una vintena d'efectius per tirar endavant el servei i això obliga a treballar fins i tot personal del comitè de vaga.

Els treballadors, a l'espera del recorregut de la cavalcada

Malgrat tot, el president del comitè d'empresa insisteix en què els serveis mínims es compleixen escrupolosament i fins i tot la plantilla fa serveis especials per buidar algunes zones on hi ha abocaments. Xavier Vives ha assegurat que l'escassetat de personal fa que una vintena de persones hagin d'assumir tot el servei i això satura a la plantilla. De fet, alguns membres del comitè de vaga han hagut de treballar per garantir els serveis mínims.

Per contra, Vives ha recriminat a l'Ajuntament de Salt que encara no els hagi enviat el recorregut de la cavalcada de Reis per poder-se organitzar en la recollida de residus que hi haurà. El president del comitè d'empresa ha començat a preparar els torns dels treballadors en base a "una captura de pantalla" que han aconseguit de la pàgina web municipal amb l'esperança que "no hagi canviat" mentre encara no han rebut els carrers per on passarà la cavalcada d'aquest dimecres.

En paral·lel, Vives també ha avançat que el 6 de gener, dia de Reis, també faran un servei de recollida especial per evitar que els residus que generen els regals s'acumulin als carrers. "No volem que els nens paguin les conseqüències de les ximpleries dels grans", ha afegit Xavier Vives.