S'estrena 'Poca vergonya', el documental que uneix teatre i autisme

El projecte s'ha finançat a través de micromecenatge

El passat mes de juny un grup de nois i noies alumnes de teatre del projecte Escenaris Especials diagnosticats d’autisme va representar l’espectacle “Els 10 últims dies de Norman Foster” a La Factoria d’Arts Escèniques de Banyoles després mesos de preparació, treball i esforç. Ara, el proper dissabte 9 de febrer, s’estrena el documental que narra tot el procés de creació d’aquesta obra, amb imatges del dia a dia dels assajos, testimonis dels protagonistes i els seus familiars i el dia de l’estrena de l’obra teatral.

Escenaris Especials, projecte que neix el 2006 amb la idea d’unir el Teatre i la Psicologia, i  amb l’objectiu de treballar aspectes psicològics com ara l’expressió de les emocions o les habilitats socials a través d’exercicis d’Art Dramàtic, ha treballat des dels seus inicis amb el grup de la Fundació Autisme Mascasadeval format per 8 persones diagnosticades amb trastorns de l’aspecte autista. Aquestes vuit persones són, avui, les protagonistes de Poca Vergonya.

Amb més de 300 hores de gravació entre els mesos de gener i juny, Gerard Olivé, director del documental, parla amb Clàudia Cedó, psicòloga i directora d’Escenaris Especials, amb les famílies dels actors i amb tot l’equip del projecte per poder reflectir, amb delicadesa i sensibilitat, el camí que recorren aquests alumnes fins arribar davant del públic.

 “En Gerard Olivé ha sabut reflectir a la perfecció l’ànima d’Escenaris Especials. Quan mires el documental te n’adones que es tracta d’una història de superació personal. D’alguna manera, la pel·lícula atorga valor a cada frase dels alumnes a l’escenari, ja que ets conscient de les hores d’esforç que hi ha al darrere” comenta Claudia Cedó.

El documental, finançat a través del micromecenatge, ha estat possible gràcies a les donacions d’un centenar de persones que han aportat els diners necessaris per arrencar el projecte, i de la col·laboració de l’Ajuntament de Banyoles i de la Fundació Autisme Mascasadevall en la producció.

“Aquest documental és el fruit de l’esforç de molta gent i, sobretot, de la generositat de molta més. Sense les donacions de tots els que van participar al micromecenatge no hauríem pogut fer realitat aquesta historia. Crec que Poca Vergonya és el fill de molta gent que ha cregut en Escenaris Especials i sobretot en els seus protagonistes” comenta Olivé.

L’estrena, que tindrà lloc el proper dissabte 9 de febrer a les 19:00 hores a l’Auditori de Banyoles, estarà presidit per l'alcalde de Banyoles, Miquel Noguer i Ferran Roquer, Director de Serveis Territorials de Benestar Social i Família a Girona.