Europa afronta un Nadal ple de restriccions i cancel·lacions per la covid

Les grans ciutats cancel·len les celebracions amb aglomeracions i tanquen discoteques

Europa afronta un nou Nadal amb restriccions i cancel·lacions d'esdeveniments massius per la nova onada de contagis de covid-19 i la variant Òmicron. Les grans ciutats europees han suspès els esdeveniments als carrers durant les festes per evitar grans aglomeracions i les discoteques també es mantindran tancades.

Com en el cas de Barcelona, que ha cancel·lat la tradicional festa d'Any Nou a Montjuïc, París, Londres, Amsterdam o Berlín tampoc no faran cap festeig massiu per celebrar el nou any. A Aquestes suspensions, a més, se sumen les restriccions a les trobades en grup, limitades a poques persones en la majoria de països europeus.

En el cas de París, l'ajuntament ja va anunciar la setmana passada que no es faran els tradicionals concerts i focs artificials als Camps Elisis la nit de Cap d'Any. Malgrat no prohibir expressament esdeveniments on pugui haver aglomeracions, el primer ministre francès, Jean Castex, ha demanat als consistoris que s'abstinguin de fer cap festeig aquesta nit, durant la qual també estarà prohibit el consum d'alcohol al carrer.

A França, les discoteques estan tancades fins al 6 de gener i està prohibit ballar a bars i restaurants.

Londres també ha anul·lat la celebració de l'Any Nou per l'augment dels contagis de covid-19 i la variant Òmicron. "Serà molt decebedor per a molts londinencs, però hem de prendre les mesures adequades per reduir la propagació del virus", ha assegurat l'alcalde de la capital d'Anglaterra, Sadiq Khan. Londres preveia celebrar l'Any Nou amb un esdeveniment amb 6.500 persones a Trafalgar Square.

A Anglaterra, però, les discoteques es mantenen obertes i s'hi pot accedir mostrant el certificat covid. En canvi, Gal·les les ha tancat i Escòcia ha anunciat restriccions als esdeveniments.

A Berlín se celebraran els tradicionals concerts i focs artificials a la Porta de Brandenburg, però es faran sense públic i es podran seguir a través de la televisió. "A causa de la situació de la política sanitària, els organitzadors han decidit fer que l'espectacle sigui únicament una producció de televisió", ha apuntat el consistori berlinès. A Alemanya, a partir del 28 de desembre es tancaran les discoteques i es restringiran a 10 les reunions privades.

En el cas d'Amsterdam, les celebracions d'Any Nou ja es van suspendre al novembre quan els Països Baixos van anunciar el confinament de la població. De la mateixa manera, Itàlia ha suspès les celebracions d'Any Nou, ha prohibit fins al 31 de gener totes les festes que puguin provocar aglomeracions a carrers i places i ha tancat discoteques i sales i locals de ball.

A Bèlgica, les discoteques estan tancades, així com teatres i sales de concerts, mentre Portugal també ha avançat les restriccions a abans de la nit de Cap d'Any i mantindrà tancats bars i discoteques.