Mig milió d'euros per a onze projectes d'abastament d'aigua als municipis de Salines-Bassegoda

Els treballs consisteixen en l'obertura i adequació de pous i l'arranjament de canonades i dipòsits

Sis municipis del Consorci Salines Bassegoda han rebut diverses subvencions de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) per impulsar onze actuacions de millora de l'abastament d'aigua en alta als seus termes municipals.

En total, aquests projectes han estat subvencionats amb 534.057,51 euros i consisteixen principalment en l'obertura i adequació de pous i en l'arranjament i reposició de canonades i de dipòsits de regulació. La subvenció més important ha estat per al sistema d'eliminació de nitrats de l'aigua d'abastament, a Navata, que subministra també als nuclis de Cistella, Lladó i Taravaus.

Amb aquesta obra es preveu augmentar la capacitat de tractament de les instal·lacions fins a 600 metres cúbics al dia; també es millorarà el sistema d'impulsió i s'eliminarà l'ús del dipòsit elevat. L'alcalde de Navata, Jaume Homs, afirma que aquestes actuacions unificaran el sistema de captació, desnitrificació i distribució d'aigua als municipis de l'actual xarxa de la Serra de l'Estela.

A Terrades, han subvencionat amb 125.476,06 euros la tercera fase de l'abastament d'aigua potable al municipi, que suposarà connectar els dos punts de captació del municipi i garantir la disponibilitat i qualitat del recurs. L'alcalde de Terrades, Isidre Felip, s'ha mostrat satisfet de poder licitar i executar aquesta obra en els propers mesos.

El president del Consorci Salines Bassegoda ha felicitat l'impuls d'aquests projectes per part dels municipis amb l'objectiu de millorar el servei als habitants i de la qualitat de l'aigua, i ha manifestat la necessitat d'abordar els problemes d'abastament en municipis com La Vajol, i d'avançar en les inversions en sanejament i en altres aspectes de gestió de la biodiversitat als boscos, ja que a les muntanyes de les Salines i del Bassegoda "s'hi recull gran part de l'aigua de l'Empordà".

Les actuacions previstes es faran als municipis de Navata, Lladó, Cistella, Terrades, Albanyà i Vilanant