Els no vacunats majors de 70 anys tenen 19 vegades més de possibilitats d'acabar a la UCI

Els majors de 12 anys tenen quatre vegades més de probabilitats

La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, va explicar ahir que la situació de la pandèmia a Catalunya preocupa però ha insistit que la incidència està "més frenada" a partir dels 70 anys, un col·lectiu que arriba al 78% de cobertura amb tercera punxada. En concret, els majors de 70 anys no vacunats tenen sis vegades més possibilitats d'acabar hospitalitzats i 19 més d'entrar en la UCI que els vacunats.

En aquesta línia també va explicar com les persones no vacunades majors de 12 anys tenen una probabilitat 2,3 vegades més gran de ser hospitalitzades per covid-19 i 4,2 vegades més d'entrar a l'UCI. Pel que fa a les persones majors de 50 anys aquestes tenen una possibilitat 3,2 vegades més gran de ser ingressades i 6,7 cops més d'acabar a la UCI.

Per això, Salut vol insistir en aquestes dosis de reforç, que ha qualificat d'"hipernecessària" en les franges de més edat davant l'òmicron. En primer lloc obrint-la a tots els que van rebre el vaccí d'Oxford (AstraZeneca) i, en segon lloc, habilitant la vacunació per als majors de 40 anys que faci més de sis mesos que van rebre la segona. Això es farà de manera progressiva i a partir dels 59 anys i baixant. Cabezas ha explicat que un cop oberta la vacunació per als d'Astrazeneca, ahir mateix es va comprovar si s'omplen totes les cites disponibles i si no és així s'aniran afegint col·lectius per edat al llarg d'aquesta mateixa setmana.

Amb tot, la situació als hospitals catalans també es reprodueixen a altres comunitats i països propers. Un exemple és a les Balears, on el 90% dels ingressats no estan vacunats o només porten una sola dosi contra la covid-19, mentre que a Andorra la xifra se situa entorn el 80%, fet que evidencia que les persones que han decidit no vacunar-se o que no ho poden fer per raons mèdiques estan començant a col·lapsar l’UCI de l’hospital Nostra Senyora de Meritxell d'Escaldes-Engordany, quan representen un percentatge menor de població respecte a la que sí que està vacunada.