Codina manté a Valls com a primer tinent d'alcalde de Lloret de Mar

El principal grup de l'oposició, el Millor, demanarà un ple extraordinari per demanar explicacions a l'alcalde

Tots els regidor de CiU s'han reunit aquest matí amb l'alcalde i el primer tinent d'alcalde per prendre alguna decisió sobre el futur de Valls després que hagi quedat en llibertat provisional acusat de suborn i prevaricació. La reunió, que s'ha fet a porta tancada, ha durat menys d'una hora i ha servit perquè l'alcalde ratifiqui Valls en el càrrec.

Romà Codina ha volgut justificar la decisió pel fet que el procés judicial derivat de l'operació Clotilde acaba d'iniciar-se. "Cessar-lo ara és precipitat", ha manifestat l'alcalde, que ha remarcat que manté total confiança en el regidor i demana que es respecti la presumpció d'innocència. Segons Codina, el tinent d'alcalde ha quedat en llibertat provisional però encara no s'ha celebrat el judici que pugui demostrar que és culpable dels delictes que li imputen. Per això, considera que fer-lo fora ara seria "fer-li un judici avançat".

"Només falta que nosaltres li donem una patada al cul"

L'alcalde també ha explicat que Valls està "molt trasbalsat" i que la seva detenció també ha afectat molt la seva família. "Ara només falta que nosaltres li donem una patada al cul, parlant malament", ha declarat Codina a les portes de l'ajuntament, després de la reunió. L'alcalde també ha demanat que es preservi "la dignitat de la persona" i que no hi hagi cap "linxament públic" com ha existit, segons assegura, en el cas del president del club d'hoquei, Josep Lluís Perarnau, detingut també en el marc d'aquesta operació.

"Continuo dient que estic tranquil, a l'ajuntament les coses s'han fet bé i aquells que no han actuat segons la llei ja estan a la presó", ha assegurat el batlle. El primer tinent d'alcalde, Josep Valls, ha abandonat el consistori sense voler fer declaracions.

Després de conèixer aquesta decisió, el portaveu del principal grup de l'oposició, Marc Fuertes, ha avançat que presentarà divendres un escrit per forçar un ple extraordinari on l'alcalde doni explicacions tant del què coneix de l'operació contra la màfia russa i per justificar perquè manté Valls en el càrrec.

La Guàrdia Civil torna a l'ajuntament

Aquest matí, dos agents de la Guàrdia Civil vestits de paisà han tornat a l'Ajuntament de Lloret de Mar per demanar més informació sobre l'operació Clotilde. Segons ha explicat el propi alcalde, en aquesta ocasió els agents han demanat tot tipus de factures i justificants sobre els viatges que els membres de l'ajuntament han fet a la fira de turisme de Moscú (MITT) des del 2009. Els agents buscaven factures de viatges fets per l'exalcalde, Xavier Crespo, l'actual alcalde, Romà Codina, i Josep Valls, que va anar a aquesta fira només en una ocasió quan era regidor d'Urbanisme en l'època Crespo.

"A mi se m'ha acusat d'anar a la fira de turisme de Moscú i que m'ho havia pagat el senyor Petrov i avui entreguem aquestes factures que demostren que els viatges que he fet s'han pagat des de Lloret Turisme", ha assegurat amb contundència Codina. L'alcalde ha detallat que ell mateix va anar fins a quatre vegades a aquesta fira, tres quan era regidora de l'etapa Crespo i una ja com a alcalde. També ha assenyalat que Valls hi va anar perquè era el regidor encarregat de les relacions amb empreses i comerços.

Codina ha explicat que la Guàrdia Civil ha agraït personalment a l'alcalde la facilitat que els ha ofert per recollir tot tipus d'informació. "No tenim res a amagar, volem ser transparents i que tot s'aclareixi al més aviat possible", ha explicat l'alcalde.

Fuertes declara al jutjat per les querelles de Crespo

Mentre la Guàrdia Civil registrava l'Ajuntament de Lloret de Mar, el cap de l'oposició, Marc Fuertes, declarava al jutjat de Blanes per una de les querelles que l'exalcalde, Xavier Crespo, ha presentat contra el seu partit per les informacions publicades als butlletins municipals.

Concretament, Fuertes estava citat per demostrar que no s'havia saltat unes mesures cautelars imposades pel jutge que impedien al Millor continuar difonent el contingut d'un dels butlletins municipals. La declaració ha durat escassos cinc minuts i també hi ha estat present l'advocat de Xavier Crespo, Manuel González Peeters.

Crespo, la seva dona i dos familiars més, a banda del primer tinent d'alcalde, Josep Valls, han interposat fins a cinc querelles per calúmnies i injúries contra Marc Fuertes. En el número de maig del 2010, el butlletí del Millor ja parlava dels viatges a Rússia "emmascarats en fires de turisme". "Són coses que nosaltres denunciàvem fa dos anys i que ara estan sortint a la llum", ha valorat Fuertes.