Santa Coloma de Farners implementarà el porta a porta l’octubre de 2022

Dissabte l’Ajuntament ja explicarà el nou funcionament de la recollida de residus

L’Ajuntament de Santa Coloma de Farners (Selva) començarà a implementar el sistema de recollida selectiva porta a porta (PaP) el darrer trimestre de 2022. És previst que el nou funcionament de recollida de residus s’iniciï l’octubre.

Aquest dissabte 18 de desembre (12 h, a la Biblioteca Joan Vinyoli) el consistori i el Consell Comarcal de la Selva faran la primera xerrada informativa als veïns per explicar-los com serà el funcionament, que durà a terme l’any que ve l’empresa pública comarcal Nora. Amb el nou model, el reciclatge passarà del 51% a camí del 100%, s’alliberaran espais d’aparcament, s'eliminaran punts de brutícia i s’abaratirà el cànon per l’ús de l’abocador. Paral·lelament, s’instal·laran àrees tancades d’aportació dels residus.

El nou sistema de recollida té el vistiplau de tots els grups municipals (ERC-AM, JxCat-Junts, Independents-IdSelva, PSC i CUP). Joan Martí, l’alcalde, explica que “tot i tenir uns magnífics índex de recollida (51%) cal fer un pas endavant. Apostem per la sostenibilitat, el reciclatge, la reducció de la contaminació, l’eliminació de punts de brutícia i l’eficiència. La taxa d'ús de l’abocador per la fracció rebuig augmentarà en els propers anys i nosaltres, en reciclar molt més, l'increment del cànon ens influirà molt menys”.

La implementació d’aquest sistema requereix un cert canvi d'hàbits que necessita la col·laboració dels ciutadans. És per aquest motiu que la campanya informativa va adreçada a veïns, col·lectius, entitats, associació de comerciants, restauració i comunitats de pisos, entre altres, i s’allargarà els propers mesos amb més xerrades i punts informatius per “sensibilitzar, informar i formar”. “Qui ja està reciclant correctament, com són molts colomencs, és un premi per ells: anirem a recollir les escombraries a la porta de casa seva”.

En els pressupostos municipals de l’any que ve s’ha fet una previsió de dotació per la instal·lació d’àrees tancades d’aportació dels residus on no es pugui aplicar el PaP. Aquest punts permeten també individualitzar la recollida de la brossa i les persones usuàries s’identifiquen per accedir a l’àrea d’aportació.

Nora, empresa pública del Consell Comarcal de la Selva que gestiona el servei de recollida de residus i neteja viària de Santa Coloma de Farners des de l’estiu passat, s’ocuparà del nou model de recollida. "Ho estan posant en pràctica en altres municipis de la comarca de manera satisfactòria", afegeix Martí. La posada en marxa del sistema de recollida selectiva PaP no es farà fins a l’octubre del 2022 "perquè s’ha de licitar primer l’adquisició dels vehicles que necessitem i hem d’explicar molt bé aquest canvi als veïns". Des de fa mesos Santa Coloma ha iniciat el camí cap aquest model amb l’eliminació dels contenidors soterrats malmesos.

Pep Prat, regidor de Medi Ambient, explica que "tenim molta il·lusió per canviar uns hàbits que estan demostrant que no contribueixen ni a la millora de la imatge dels carrers de la nostra ciutat ni a la sostenibilitat del nostre planeta. En pocs anys d’implementació, el porta a porta ens permetrà tenir una taxa més justa". Prat confia que "a Santa Coloma de Farners no trigarem a aconseguir uns resultats semblants a altres poblacions catalanes on fa temps que ja apliquen aquesta opció de recollida de residus".

Millorar la imatge dels carrers

El reciclatge porta a porta és un sistema de recollida de residus dipositats de forma separada en diferents cubells individuals i que es recullen domicili a domicili. Aquest sistema aconsegueix millors resultat de reciclatge i a Santa Coloma la previsió és passar del 51% actual a camí del 100%.

Les normatives catalanes, estatals i europees cada cop penalitzen més els residus no reciclats, obligant als municipis a encarir cada any les taxes municipals d’escombraries, i amb el PaP s’abaratirà el cànon de residus. Des del consistori afegeixen que la retirada dels contenidors millorarà la imatge dels carrers, alliberarà places d’aparcament i evitarà desplaçaments de la gent gran ja que la recollida serà a la seva porta de casa.