'M'amenaçaven amb matar-me si no els obria la caixa forta, però jo no en tinc'

Els lladres la van lligar amb cinta aïllant, la van amenaçar amb un ganivet i que li van robar les joies de la família

La Teresa Valls estava veient les notícies i menjant tranquil·lament una poma quan va notar que algú l'abordava per darrera. "Vaig notar que alguna cosa se'm tirava a sobre i pensava que eren els gossos", ha relatat la dona aquest matí. La Teresa viu amb la seva cuidadora, la Gina Quispe, que fa cinc anys que treballa per a ella. En el moment que van entrar els assaltants, totes les portes de la casa estaven tancades a excepció de la de l'entrada, que la dona deixa oberta perquè els gossos puguin entrar i sortir.

"Ja m'ho deia el meu fill que havia de tancar la porta, però jo no m'ho pensava que em passaria això, ara veig que tenia raó", ha explicat Valls, que té set fills, una de les quals viu just al davant del seu mas però que no es va assabentar dels fets.

Valls ha relatat que els quatre assaltants anaven vestits de negre i amb la cara completament tapada, deixant a la vista només els ulls. Els homes -que segons la cuidadora parlaven amb accent del Marroc-, van lligar les dues dones amb cinta aïllant mentre exigien a la mestressa que els digués on tenia la caixa forta, ja que el seu objectiu era endur-se diners en metàl·lic. Però, en aquesta ocasió, els lladres anaven errats perquè aquesta casa, situada al camí de Corçà i a uns 200 metres del nucli urbà, no té caixa forta.

Armats amb un ganivet d'un pam

La cuidadora ha explicat que els lladres duien un ganivet de no més d'un pam amb el qual van amenaçar la dona. La Teresa, malgrat tenir 85 anys, és forta i la seva valentia va fer que s'enfrontés als lladres. "Ells m'amenaçaven amb matar-me i jo els deia que si volien que em matessin, però que jo no tenia diners a casa", ha relatat Valls, que va resultar il·lesa en l'assalt.

Els lladres, neguitosos perquè no trobaven el què buscaven, van esparracar una manta i van lligar també de peus la cuidadora i li van tapar els ulls. A l'anciana -que segons la cuidadora no parava de parlar- li van tapar la boca. "Jo li deia a la senyora que callés però ella els anava repetint que no tenia diners, que quan n'hi calen sempre truca la filla i n'hi porta", recorda nerviosa la Gina. De fet, la cuidadora va ser la que va patir més durant l'assalt i va haver de ser traslladada al CAP amb un atac d'ansietat.

Els lladres s'enduen joies i objectes de valor

Els assaltants es van estar una hora regirant la casa mentre les dues dones estaven lligades. "Han deixat la casa ben regirada", ha explicat aquest matí la cuidadora de l'anciana. La Teresa i la seva família han entrat aquest matí a casa per fer recompte del què els han sostret. Segons ha explicat la cuidadora, se'ls han emportat les joies antigues de la família que la Teresa tenia a la seva habitació, tres telèfons mòbils, un ordinador i una càmera de fotos. "A casa només hi tenia 200 euros però no em va donar la gana de donar-los perquè no s'haurien cregut que és tot el que tinc", explica la Teresa.

Els assaltants van estirar també un collaret amb una perleta que l'anciana portava posat. "Jo pensava que fins i tot m'estirarien les arracades", recorda la Teresa, que assegura que no té por però que avui, després de l'ensurt, està "una mica xafada".

Segon assalt a Rupià en poc més d'un mes

Aquest és el segon assalt que viu aquest petit poble del Baix Empordà (té 240 persones empadronades) en les darreres setmanes. El primer cas es va produir el 12 de desembre, quan uns lladres van entrar a una casa aïllada i van lligar el masover. En aquella ocasió, però, els lladres no es van endur res perquè van haver de sortir corrents perquè va arribar en aquell moment una furgoneta per fer entrega d'una comanda.

El tinent d'alcalde del municipi, Moisès Ferran, ha lamentat els fets i ha assegurat que els lladres coneixen bé el terreny perquè sempre van a cases aïllades on hi ha poca gent.
De fet, en el cas del robatori d'aquesta nit, els lladres van entrar al Mas Sardà just un dimarts, que és el dia de festa de la cuidadora i quan, habitualment, la Teresa Valls es queda sola. Aquest dimarts, però, la Gina va preferir canviar el dia de festa per dimecres i, gràcies a això, l'anciana no estava sola en el moment dels fets.

Ferran ha assenyalat que a Rupià hi ha moltes masies senyorials a les quals ara hi viu "gent normal i treballadora". "De fora tenen aspecte de senyorials i, com que estan aïllades, per això les van a buscar els lladres", ha afegit el tinent d'alcalde, que demana més reforç policial i apunta que, si no, els veïns es veuran obligat a patrullar pel poble per evitar més robatoris.