Bàrbara Mestanza guanya el Torneig de Dramatúrgia per un sol vot

'Niñata' ha guanyat a 'Sobre sorra banyada' de Bernat Molina

El festival de Temporada Alta ha posat punt i final a la 30a edició aquest dilluns amb l'onzè Torneig de Dramatúrgia Catalana. En la final, que s'ha fet a la sala La Planeta de Girona, Bàrbara Mestanza s'ha imposat a Bernat Molina per tan sols un vot.

'Niñata', de Bàrbara Mestanza, presenta una situació còmica en què la protagonista es troba amb el seu promès a les portes l'Ajuntament de Barcelona per casar-se quan li confessa que acaba de pegar al taxista. A partir d'aquesta còmica situació, el text recrea les manies i peripècies que passen en el trajecte de casa a l'ajuntament per casar-se. Una situació que acaba derivant a un debat sobre el futur de la parella i si cal o no acabar signant els papers del matrimoni. El text ha estat interpretat per Júlia Truyol i Pau Roca en la final d'aquest dilluns a la nit.

Segons l'autora del text, 'Niñata' intenta explicar "la crisi dels 30 de la generació fruit del capitalisme" en què es prometia als joves que "ho havien de tenir tot" i han acabat "tenint molt menys" que els seus pares. La dramaturga recorda que aquesta generació ha patit la crisi econòmica, la pandèmia i molts altres esdeveniments que han impedit complir tots els somnis que els havien posat al cap.

De tota manera, Mestanza ha recordat que al llarg del torneig aquest text ha passat per moltes mans, ja que en cada combat hi havia dos actors diferents que hi posaven veu i a més han tingut poc temps per preparar-lo. Per això ha assegurat que el torneig és una ocasió molt enriquidora perquè aprens "a decidir molt bé què vols dir a cada actor".

Per la seva banda, Bernat Molina ha apostat per 'Sobre sorra banyada', en què una mare parla amb la seva filla morta sobre la seva complicada relació. La mare, una actriu famosa que ha fet gira per arreu del mon, parla amb el fantasma de la seva filla quan la visita a l'hospital. A través d'aquesta conversa es recreen alguns dels records que té la filla sobre la mare i també del trauma que li va suposar la interpretació de Macbeth. En aquesta final Maria Molins ha fet de mare d'Elena Tarrats.

En l'onzena edició del Torneig de Dramatúrgia hi ha participat Oriol Morales, Albert Tola, Aina Tur, Yago Alonso, Begoña Tena i Carmen Marfà. Enguany també s'ha mantingut la versió híbrida del torneig en què el públic podia anar de forma presencial a la sala de La Planeta i també de forma telemàtica.