Valls va rebre diners de Petrov per patrocinar el club de futbol

El batlle de Lloret, Romà Codina, explica que la detenció no és en qualitat de tinent d'alcalde

Quan va esclatar l'operació Clotilde divendres passat, l'alcalde de Lloret de Mar, Romà Codina (CiU), va manifestar estar "molt tranquil" i va assegurar que l'ajuntament no estava implicat en aquesta operació policial contra la màfia russa. Ara, després que la Guàrdia Civil hagi detingut aquest matí al primer tinent d'alcalde, Josep Valls, l'alcalde ha relacionat la seva detenció amb el fet que presideixi el club de futbol, que ha rebut durant tres anys diners de l'empresa del cervell de la trama, Andrei Petrov, i no per la seva qualitat de regidor.

"Jo crec que els trets van per aquí, pel fet que sigui president del club i no per la seva gestió quan va ser regidor d'Urbanisme", ha manifestat l'alcalde, que recorda que tots els acords urbanístics que ara estan sota ombra de sospita -com la reconversió de la plaça de braus en zona comercial i no es zona esportiva com estava previst- van aprovar-se per ple i també per la comissió d'Urbanisme de Girona.

En el marc de l'operació, la Guàrdia Civil també va detenir dissabte el president del club d'hoquei de Lloret, Juan Lluís Perarnau, que després de declarar davant el jutge Eloy Velasco ha quedat en llibertat amb càrrecs acusat d'un delicte de suborn. Per això, Codina vincula la detenció de Valls amb un nou tràmit de la policia per investigar si les aportacions econòmiques que feia Petrov en forma de patrocini del club de futbol eren legals.

Petrov va donar 90.000 euros al futbol

Segons ha detallat Codina, aquest mateix dilluns va demanar al primer tinent d'alcalde que li expliqués com s'havien fet aquestes aportacions. "Em va explicar que tot es feia a través de xecs que s'ingressaven als comptes del club i que tot es feia de manera neta", ha relatat Codina, que assegura que es va quedar "més tranquil" després de les explicacions de Valls.

L'alcalde també ha detallat que l'empresa de Petrov va abonar 90.000 euros en tres anys al club de futbol Lloret (30.000 euros anuals) i que ja fa tres anys que aquesta relació de patrocini va finalitzar. L'empresa DDC també havia patrocinat el club d'hoquei de Lloret, del qual n'havia estat president l'exalcalde Xavier Crespo del 1999 al 2003 i del qual la seva dona, Guadalupe Olivia, n'ocupa actualment la vicepresidència.

L'alcalde ha demanat que es respecti la presumpció d'innocència de Valls i ha assegurat que fins que el jutge de l'Audiència Nacional Eloy Velasco no prengui cap decisió no pensen retirar les seves funcions al primer tinent d'alcalde. "Vaig dir que posava la mà al foc pel senyor Xavier Crespo i en aquest cas també demano que es respecti la presumpció d'innocència", ha afirmat.

El Millor vol Valls fora de l'ajuntament

El portaveu del Millor -el principal grup de l'oposició-, Marc Fuertes, ha recordat que fa dos anys que estan denunciant activitats al marge de la llei tant de l'exalcalde Xavier Crespo com de qui fou el seu regidor d'Urbanisme, Josep Valls, que actualment és responsable de Via Pública. De fet, Fuertes ha recordat que ambdós han interposat querelles contra ell per haver publicat informacions en aquest sentit al butlletí municipal del Millor.

Segons Fuertes, tant Crespo com Valls actuaven per "afavorir els interessos de l'empresa de Petrov i no pel bé de l'ajuntament". Per això, ha demanat a l'alcalde, Romà Codina, que aparti de les seves funcions al primer tinent d'alcalde mentre el cas es resol.

A més, també ha acusat l'alcalde, Romà Codina, de participar en viatges a Rússia convidat per Andrei Petrov per participar a la fira de turisme de Moscou els anys 2009-2010, quan era regidor de l'equip de govern durant l'època Crespo. "Què hi feia un regidora d'Infraestructures en una fira de turisme?", s'ha preguntat Fuertes.

L'alcalde ha volgut aclarir aquesta acusació i ha manifestat que sí va viatjar a Rússia però que ho va fer en qualitat de membre de la direcció operativa de Lloret Turisme, entitat que es va fer càrrec del cost dels viatges, segons ha sostingut Codina.