La cavalcada de Girona tindrà 2 kms de recorregut i 16.000 xocolatines de Jordi Roca

Hi haurà més regals per a la mainada i una nova comitiva centrada en el carbó

La cavalcada dels Reis Mags a Girona, que serà íntegrament a peu, recorrerà uns 2 quilòmetres i Ses Majestats repartiran 16.000 xocolatines amb el segell del pastisser Jordi Roca. Combinen diferents tipus de xocolata (blanca, amb llet i negra) i un ingredient que identifica cadascun dels Reis d'Orient.

Seran part dels regals que, més enllà dels caramels, el seguici reial oferirà a la mainada. Els patges donaran monedes daurades, encens i mirra, o bengales i espelmes als nens i nenes que vagin a rebre Ses Majestats.

Durant el recorregut, que tot i ser a peu té una llarga similar a les cavalcades prepandèmia, la música prendrà protagonisme i hi haurà una nova comitiva. Serà la que tancarà el seguici i estarà centrada en el misteri del carbó.

Ja al matí, per portar la màgia de Ses Majestats arreu de la ciutat, diverses comitives reials faran una trentena d'actuacions per tots els barris. N'hi haurà algunes de programades, però d'altres que seran espontànies (i que tindran lloc al centre de Girona).

Poc abans de tres quarts d'una, aquestes comitives convergiran en dues precavalcades, que sortiran del parc Central i la plaça del Vi, i que aniran fins al Camp de Mart. Serà aquí on hi haurà el campament reial (on cada seguici tindrà un espai diferenciat) i on Melcior, Gaspar i Baltasar arribaran a partir de les quatre de la tarda. Hi haurà espectacles de màgia, de dansa i també s'oferiran canapès amb aires orientals.

A partir de les sis, Ses Majestats iniciaran el recorregut que els portarà fins a l'esplanada de La Copa. "Tot i que els Reis Mags vagin a peu, per definir-ho no hem estat capaços de trobar cap altre nom que no sigui el de cavalcada", ha explicat el president de la confraria dels Manaies-Jesús Crucificat, Xavier Serra (que organitzen els actes des del 1956).

2 quilòmetres a peu

L'itinerari tindrà poc més de 2 quilòmetres. I la llargada serà, doncs, similar a la de les cavalcades prepandèmia (en què els Reis Mags anaven en carrossa).

En concret, des del Camp de Mart, Ses Majestats passaran per Caterina Albert, les places Prudenci Bertrana i Miquel de Palol, el carrer Mestre Francesc Civil, les places Joan Brossa i Poeta Marquina, la ronda Pare Claret, el carrer Joan Maragall, la plaça Catalunya, enfilaran Santa Clara passant per un tram de Sant Francesc, i des de plaça Independència i l'avinguda Ramon Folch arribaran fins a l'esplanada de La Copa a través de la rotonda del Rellotge.

Es preveu que Melcior, Gaspar i Baltasar acabin el recorregut cap a tres quarts de vuit del vespre. Serà llavors quan començarà un gran acte final a La Copa, que durarà cap a tres quarts d'hora, on entre d'altres més de 70 músics interpretaran a l'uníson la popular cançó.

16.000 xocolatines i més regals

A més de fer-se a peu, la cavalcada dels Reis Mags de Girona tindrà altres novetats. Una d'elles, com ha concretat Serra, és que "es diversifiquen moltíssim" els regals que els patges i Ses Majestats donaran a la mainada. Al costat dels típics caramels, tant al campament reial com durant la cavalcada, les diferents comitives donaran 4.000 monedes daurades, encens o grans de mirra a la quitxalla (simbolitzant els presents que els Reis d'Orient van portar al nen Jesús).

A més, s'han preparat 16.000 xocolatines que porten el segell de Jordi Roca. N'hi ha tres de diferents, una amb la imatge de cada rei, amb una recepta creada especialment pel prestigiós pastisser gironí. La de Melcior és de xocolata blanca i pols d'or; la de Gaspar, de xocolata amb llet i pàtxuli; i la de Baltasar, de xocolata negra amb pol·len de mel. A més, les xocolatines són aptes per a celíacs i per als qui pateixen intoleràncies alimentàries.

Nova comitiva i més música

Més novetats. Per substituir els mamelucs a cavall que tradicionalment tancaven la cavalcada, aquest any s'incorpora un nou seguici, la Comitiva del Carbó. La formaran un personatge central, la carbonera major (Tem-Noch), deu criats i cinc músics. "En contraposició a la comitiva de la llum, que obrirà la cavalcada, aquesta representarà el misteri de la foscor i l'entremaliadura; recordarà l'imaginari de Sibèria, i per això les músiques que l'acompanyaran seran de l'Europa de l'Est", ha concretat Serra.

Precisament, el president de la confraria dels Manaies ha volgut posar l'accent en què, durant la cavalcada, la música també prendrà més protagonisme. Per això, cada seguici tindrà una melodia que l'identificarà. La comitiva de la llum, encapçalada pel mag Naj-Mandin, portarà violins i violes que tocaran música turca; el rei Melcior arribarà envoltat de música renaixentista; el rei Gaspar, de músiques orientals, i finalment, el rei Baltasar portarà dues bandes que tocaran ritmes tropicals.

Preparats en cas de restriccions

El vicealcalde de Girona, Quim Ayats, ha destacat que tots els actes al voltant de Ses Majestats s'han concebut "amb mirada d'infant" i ha avançat que l'organització està preparada en cas que la covid-19 obligui a aplicar noves restriccions.

En aquest sentit, Xavier Serra ha explicat que tots aquells patges que s'apropin a la mainada portaran mascareta, i que no se sabrà fins al darrer moment si els Reis d'Orient també en faran ús. Per una banda, perquè si no ho fan això suposarà "sacrificar" la proximitat però guanyar majestuositat; però per l'altra banda, perquè si en porten, Ses Majestats també donaran exemple.

Per últim, la regidora de Ciutadania, Maria Àngels Cedacers, ha explicat que hi haurà tres punts reservats per a persones amb mobilitat reduïda. Un al campament reial, un altre durant la cavalcada (al davant de l'Estació-Espai Jove i, finalment, a l'esplanada de La Copa).

A més, la regidora també ha desgranat tots aquells actes que s'han organitzat a la ciutat previs a l'arribada dels Tres Reis. Entre el 2 i el 4 de gener, hi haurà bústies reials als barris; el dia 3, s'il·luminarà l'estel d'Orient a la façana i al campanar de la Catedral i, ja des d'avui mateix, tothom qui ho vulgui es pot descarregar un fanalet per fer a casa des de la web de l'Ajuntament i dels Manaies. A més, els nens també poden enviar una carta telemàtica als reis, i rebran resposta de Ses Majestats.

Per últim, de nou, es farà el tradicional concurs de fanalets entre les escoles de la ciutat. I tots els nens i nenes de Girona que cursin entre P3 i 2n de primària rebran una carta personal dels Reis d'Orient (en total, se n'enviaran unes 7.600).