El Dissabte de les Matemàtiques a l'Alt Empordà s'obre a la Catalunya Nord

La jornada, que busca acostar els joves a les matemàtiques, es farà el pròxim 2 de febrer a Figueres

Com es calculen probabilitats per ordinador? Aquest és un dels interrogants que els joves participants als tallers de la jornada hauran de resoldre. Els objectius principals seran mostrar la presència de les matemàtiques en el món actual, tant en les diferents branques de les ciències (incloses les ciències socials) com en les noves tecnologies; fomentar l'interès i la vocació científica al voltant de les matemàtiques; encoratjar el treball en equip i la participació activa en l'experimentació i la resolució de problemes, i situar les matemàtiques i les seves branques en un context de problemes reals i de la vida quotidiana per allunyar-les del concepte de ciència abstracta allunyada del món real. En definitiva, el que es busca és trencar amb la idea que les matemàtiques són una ciència llunyana, invisible i difícil d'entendre per ajudar a fer veure als joves que tenen molt a veure amb la cultura i la vida quotidiana.

Com funciona la jornada?

Cadascun dels tallers comptarà amb una xerrada-col·loqui que impartirà el mateix professor que coordinarà després el taller i un taller-concurs sobre cada tema amb equips de dos alumnes. D'aquí sortiran els equips guanyadors de cadascun dels tres temes que, juntament amb els equips que quedin en segona i tercera posició, seran convidats al Fòrum IMPULSA 2013 que organitza la Fundació Príncep de Girona. Els equips guanyadors a més obtindran una tauleta digital.

A més d'un professor responsable, els tallers comptaran amb la participació de monitors voluntaris que són estudiants del Grau de Matemàtiques de la Universitat Autònoma de Barcelona. La seva participació permetrà als estudiants una interacció més personal i informal amb gent jove i amb interessos comuns per la ciència.
 

Els tres tallers

La jornada estarà coordinada per Natàlia Castellana, professora titular del Departament de Matemàtiques de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), juntament amb el professor que coordinarà el propi taller. Concretament, se'n faran tres. Un estarà dedicat a les matemàtiques de l'atzar -a càrrec dels professors Frederic Utzet i Lluís Quer-, centrat en el càlcul de probabilitats per ordinador. Es presentaran diversos fenòmens aleatoris i els participants hauran de fer simulacions i càlcul de probabilitats amb l'ordinador.

Hi haurà un segon taller, de nom Matemàtica electoral, a càrrec del professor Xavier Mora, que consistirà en resoldre una sèrie de problemes utilitzant els diferents mètodes de votació que se'ls hauran explicat en una xerrada prèvia. Finalment, el professor Gregori Guasp farà fer als alumnes dues proves en el taller anomenat 'El món per un forat'. Els participants faran un canvi de perspectiva amb paper i llapis sobre una figura projectada sobre una paret, mentre que en una altra prova veuran amb l'ajuda d'un software com superposar i enganxar fotografies que han estat preses des de diferents punts de vista.