La Iaeden critica ''falta de planificació'' en la sequera dels Aiguamolls de l'Empordà

L'entitat fa una sèrie de propostes per combatre la situació actual

La Iaeden-Salvem l'Empordà critica la "falta de previsió i planificació" per part dels responsables del Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà, en relació a la preocupant sequera que pateix aquest indret. L'entitat ecologista assegura en un comunicat que si s'haguessin fet les coses diferents es podria haver mitigat el problema i, per això, mostren el seu "malestar" amb els gestors.

"Ha quedat palès que molts factors externs al clima que han agreujat la situació de sequera. Són problemàtiques que fa anys que estan presents als Aiguamolls", diu l'escrit. Amb tot, la Iaeden fa diverses propostes per lluitar contra la sequera que espera que es tinguin en consideració i demana que se'ls tingui en compte a partir d'ara. "Estem oberts a parlar", assenyalen.

En concret, l'entitat especifica vuit punts que creu que servirien per revertir en part el que està passant al parc. D'entrada demana promoure més espais d'entesa i treball amb els diferents agents i col·lectius que formen el teixit humà dels Aiguamolls. També aposten per comprar íntegrament la reserva integral de Vilaüt per tal de facilitar la gestió, a més d'arreglar dos dels quatre pous disponibles. També reclamen recuperar el Rec del Molí d'en Dorra que ofereix aigua "de molt alta qualitat".

Finalment, la Iaeden exigeix posar comportes autobasculants en el rec Sirvent amb l'objectiu d'aturar l'entrada d'aigua de mar, que salinitza els estanys interiors, i permet entrada d'aigua dolça superficial i planificar de manera urgent la capacitat de càrrega pel que fa a alguns camps de conreu de la plana empordanesa que tenen elevadíssims consum d'aigua: blat de moro i arròs.