Els dilemes d'una dona amb discapacitat que vol ser mare arriba al Temporada Alta

Clàudia Cedó presenta 'Els àngels no tenen fills'

Què passa si una persona amb discapacitat vol ser mare o pare? Aquesta és la pregunta que llança a l'espectador l'obra 'Els àngels no tenen fills', que la directora Clàudia Cedó porta a la Planeta aquest cap de setmana. El muntatge és, en part, fruit de la peça 'Mare de sucre'. "Quan vam estrenar l'obra, una ficció que precisament parlava d'això, ens van venir moltes preguntes a tot l'equip i vam voler seguir el fil", explica Cedó.

"Em van proposar fer una peça de teatre documental i com que teníem aquest tema que ens feia rau rau, vam començar a entrevistar mares amb discapacitat que havien tingut el fills, d'altres a qui els l'havien tret, jutges, metges, educadors socials, directors de fundacions...", detalla la directora de l'obra.

De fet, remarca Cedó, l'obra és el resultat de tota aquesta investigació convertida en dramatúrgia i on els personatges són, alhora, ells mateixos. "L'Andrea és l'Andrea però, de sobte, és l'Imma... Son com una mena de mèdiums que encarnen totes les persones que hem entrevistat", explica Cedó. Cedó creu que en els últims anys s'ha avançat en els drets per a les persones amb discapacitat però que encara hi ha molt de camí per recórrer.

"Se n'ha de parlar"

El muntatge compta amb tres actors, dos dels quals amb diversitat funcional. És el cas de l'Andrea Álvarez, que remarca la importància d'abordar aquestes situacions que sovint són 'tabú' a la societat i assegura que pujar dalt d'un escenari la fa "feliç". "Crec que s'ha de parlar d'aquests temes. És una cosa que jo porto molt a dins", assegura Álvarez.

Per a Marc Buxaderas, aquest era un tema que no s'havia plantejat abans d'aquestes dues obres. "Però en el moment que comences a rascar una mica, hi ha la sensació que piques amb tots els poders de la societat: des del més baix, que podrien ser els teus pares, als més alts", remarca.

Al seu entendre, és important que es facin muntatges on es posin "sobre la taula" aquests temes i on "cadascú pugui treure les seves pròpies conclusions".

Dins el cicle Verbatim

L'obra, que es podrà veure a la Planeta entre divendres i diumenge, s'emmarca en el cicle de Teatre Verbatim, en la seva vessant documental i que enguany s'atura en els drets sexuals i reproductius d'aquestes persones. Un teatre de testimoni que planteja algunes preguntes que molts segurament no s'havien fet mai.