Inecsa rebaixa a 20 dies les indemnitzacions per l'ERO i amenaça amb tancar si no són acceptades

El procés de consultes per tancar un acord s'acaba divendres vinent

La plantilla d'Inecsa ha portat avui al carrer les seves reivindicacions. Mig centenar de treballadors, entre els quals hi havia els 38 afectats per l'ERO d'extinció, s'han manifestat per la carretera d'entrada a Cassà de la Selva i han fet una concentració sorollosa davant la seu de l'empresa, que es dedica a la fabricació de components elèctrics.

L'empresa, actualment immersa en un concurs de creditors, va presentar a finals de l'any passat un expedient per acomiadar la meitat de la plantilla. L'entrada del procés concursal, però, va endarrerir les negociacions de l'expedient. El termini perquè les parts intentin arribar a un acord s'esgota el proper 24 de juny i, de moment, cada cop les postures estan més allunyades.

La penúltima oferta que hi havia sobre la taula era de 30 dies per any amb un límit de dotze mensualitats. D'aquests, però, deu es pagarien d'aquí a un any i mig. Els treballadors, però, van demanar reduir aquest termini a sis mesos, perquè 'una empresa que està en concurs de creditors no ofereix cap garantia que això es pagarà', ha concretat el portaveu de CCOO, Josep Serra.

Les negociacions es van enrocar i ara, la darrera postura de l'empresa ha estat rebaixar les indemnitzacions fins als 20 dies per any, el mínim que preveu la llei. A més, el comitè també diu que la direcció d'Inecsa els amenaça amb tancar si no accepten la proposta.

Oferta insuficient

'L'oferta de l'empresa és totalment insuficient; hem de tenir en compte que més de la meitat dels afectats per l'ERO porten divuit anys treballant, i es mereixen una indemnització millor', ha criticat Serra. El representant sindical també ha acusat l'empresa de retardar el pagament de les nòmines per pressionar 'els treballadors a acceptar un acord de mínims'.

De fet, la plantilla ja ha portat dues vegades l'empresa a la Inspecció de Treball perquè no els havia pagat els sous dels mesos d'abril i maig. Pocs dies després d'emetre la denúncia, Inecsa va ingressar les nòmines. 'Els sous que devien del mes de maig els van ingressar ahir; com que això ja és la segona vegada que passa, creiem que és una estratègia de desgast de l'empresa', ha indicat Josep Serra.

Pretext per canviar

El portaveu sindical ha explicat que veuen amb total 'incertesa' el futur de l'empresa, i que els fa por que Inecsa aprofiti la crisi per canviar d'activitat. 'Portem un any amb diversos expedients, la secció de producció de fil elèctric va tancar l'abril de l'any passat, i també hi ha productes com les reactàncies que els han comprat a fora', ha explicat Josep Serra.

Serra ha dit que la producció actualment està 'sota mínims' i ha acusat l'empresa d'utilitzar la crisi com a 'pretext' per fer que l'empresa deixi de fabricar i es dediqui a comercialització. 'Hi ha una desconfiança total, perquè veiem que s'ha anat externalitzant tot i no hi ha pla industrial', ha indicat Serra. I ha conclòs: 'Som conscients que hi ha hagut una davallada de vendes del sector, però no està justificat que acomiadin la meitat de la plantilla, i més, d'aquesta manera'.