Figueres compta amb més de 1.000 pisos buits

Existeixen 200 famílies afectades per processos d'execució hipotecària

La primera reunió de la comissió dels afectats pels desnonaments de Figueres ha aplegat a membres de diverses entitats relacionades amb aquesta problemàtica tals com la Creu Roja, Cáritas, la Plataforma d'Afectats per la Pobresa i la Hipoteca (PAPH) de Figueres, la Fundació SER-GI, el Col·legi d'Advocats, representants de tots els grups municipals, cinc tècnics de l'Ajuntament de Figueres i les nou associacions de veïns que hi ha a la ciutat. Durant més de dues hores, els aplegats -reunits al consistori de Figueres- han intentat buscar solucions als casos de desnonaments que hi ha a la capital de l'Alt Empordà.

Segons dades aportades per la PAH, actualment farien falta més d'un centenar de pisos per poder ajudar a les 200 famílies de la ciutat que es troben afectades per processos d'execució hipotecària. L'Ajuntament de Figueres ha tret a la llum un estudi -que va ser encarregat pel consistori- del qual es desprèn que entre uns 1.000 i uns 1.100 habitatges dels més de 19.000 immobles que hi ha a la ciutat estan buits.

Aquest estudi és la primera part d'un document aproximat i estimatiu ja que, per obtenir aquestes dades, s'han tingut en compte diverses variables tals com les taxes d'escombraries, el rebut de l'aigua o el cens, entre d'altres. "L'ordre del dia de la primera reunió de la comissió era extensa però hem pogut posar sobre la taula els cinc àmbits bàsics d'actuació a partir d'ara", ha apuntat l'alcaldessa de Figueres, Marta Felip.

Cinc línies d'actuació

En primer lloc, la comissió ha servit perquè es posés en comú tota la informació de la qual disposen les entitats que treballen entorn a aquesta problemàtica i això ha ajudat a determinar alguna de les línies clau. D'una banda, s'ha decidit fer actuacions d'emergència com ampliar el nombre d'immobles d'atenció social per casos d'urgència, crear una borsa de lloguer social, lliurar informació a les persones que es trobin en aquesta situació o estudiar experiències de masoveria urbana. "És a dir, trobar immobles que amb actuacions concretes podrien ser ocupats per persones desnonades i que només haguessin de pagar un lloguer reduït o sense lloguer", ha assenyalat l'alcaldessa.

D'altra banda, també s'ha decidit ajudar amb tasques d'intermediació o donar suport jurídic i tècnic als afectats perquè puguin dialogar amb les entitats bancàries. "Per portar a terme totes aquestes línies cal fer una tasca prèvia de recerca de pisos i immobles, definir els requisits per a les persones que poden demanar ajuda", ha assegurat Felip.

Per millorar l'operativitat i l'eficiència, la comissió ha decidit crear una comissió permanent - integrada per Cártias, Creu Roja, la Fundació SER-GI, la PAHP i l'Ajuntament de Figueres- que es reunirà cada dues setmanes. En principi, les trobades de la comissió general tindran una periodicitat mensual, cada tercer dijous de mes.

L'alcaldessa ha detallat que des 450.000 euros que comptava el consistori per a temes socials, uns 300.000 són originaris de Patrimoni Municipal del Sòl i només es poden utilitzar per a la compra d'habitatges. "Estem pendents d'informes econòmics tècnics perquè ens ajudin a desxifrar com podem disposar d'aquests diners i no només utilitzar-los per a la compra d'habitatges ja que el mercat està com està", ha lamentat Felip. El consistori encara està a l'espera del llistat de pisos buits i propietat de bancs que les entitats financeres havien de lliurar. "Vam tenir una primera reunió però ens posarem en contacte immediatament", ha assegurat l'alcaldessa.

"No estic satisfeta amb la primera reunió"

Tot i que Felip s'ha mostrat optimista amb els resultats de la primera reunió, altres entitats com la PAHP no han coincidit amb aquesta visió.Una de les membres d'aquesta organització, la Loli Garcia, ha criticat la manca de rapidesa i concreció de les propostes. "Tinc la sensació que hem perdut el temps. Crec que s'hauria d'haver tractat més casos concrets i que l'òrgan fos més operatiu perquè els afectats continuen al carrer i hem de solucionar ben aviat", ha destacat. Des d'aquesta associació veuen amb bons ulls la possible nova borsa de lloguer social tot i que demanen més rapidesa perquè els afectats no tenen temps per reaccionar.

De moment, ja hi ha un nou cas de probable desnonament a la ciutat. Es tracta d'una família que viu al carrer València de Figueres i que, el proper dia 4 de febrer, seran desnonats.