Els assalts violents a les comarques gironines augmenten un 86% durant el 2012

Interior eleva al nivell màxim l'alerta per lluitar contra aquests delictes i hi destinarà més efectius a tot Catalunya

Arreu de Catalunya, de mitjana, cada dia es registren 1.5 assalts violents en habitatges. L'any passat, segons dades d'Interior, en el conjunt del territori català se'n van cometre 567. Més o menys, aquesta és una xifra que, a nivell nacional, es manté estable any rere any d'ençà de la darrera dècada.

Ara bé, si es fixa el focus damunt les comarques gironines, en els darrers dotze mesos la situació ha canviat. I és que, durant el 2012, la demarcació va concentrar el 10% de tots els assalts violents que es van cometre a Catalunya.

Aquí, l'increment de casos d'un any per l'altre ha estat notori. En concret, d'un 86%, ja que s'ha passat de 29 casos als 54 del 2012. I només en el que portem del 2013, a les comarques gironines ja s'han registrat quatre assalts més a interior d'habitatges (un dels quals, en grau de temptativa).

El conseller d'Interior, Ramon Espadaler, ha explicat que els índexs de resolució d'assalts violents arreu de Catalunya se situen en el 60%, si bé també ha admès que "les onades de robatoris violents" són un "problema" que els preocupa. I per això, al costat de les mesures que s'han adoptat al territori, el Departament ha decidit elevar al nivell màxim l'alerta per lluitar contra aquests delictes.

A la pràctica, això suposa que a partir d'ara es destinaran més efectius -tant d'investigació com de patrullatge- a atacar la problemàtica. "Som conscients de l'abast del problema, i per això hem eixamplat el prisma per destinar-hi més mitjans", ha dit Ramon Espadaler.

El titular d'Interior ha volgut combatre l'alarma social que generen aquests assalts amb ha admès que a les comarques gironines el Baix Empordà és una de les zones on els lladres han actuat més. Espadaler també és conscient que, aquí, la percepció d'inseguretat de la població ha experimentat "un canvi qualitatiu" i s'ha agreujat després de l'assassinat de l'empresa i president de la patronal Jordi Comas.

Tot i això, el conseller ha tret xifres per demostrar que l'operatiu policial específic que es porta a terme a la zona de Platja d'Aro i Sant Feliu de Guíxols dóna resultats. "Només en una setmana, des de divendres passat fins avui, ja s'han detingut 24 persones relacionades amb assalts a domicilis", ha dit Ramon Espadaler.

El conseller ha destacat que a la zona del Baix Empordà s'estan destacant tots els esforços possibles per lluitar contra el degoteig d'assalts violents. Al costat dels controls policials, també s'han muntat patrulles mixtes de Mossos d'Esquadra i policies locals que es dediquen a pentinar les urbanitzacions i cases aïllades per donar consells de seguretat.

En aquest punt, Ramon Espadaler ha recomanat als propietaris dels xalets que es dotin "de mesures d'autoprotecció" com ara la instal·lació d'alarmes. "No com una mesura substitutòria, sinó complementària al reforç policial específic", ha concretat.

Càmeres de videovigilància

El conseller d'Interior ha assistit aquest dijous a la Junta Local de Seguretat extraordinària que s'ha celebrat a Platja d'Aro (Baix Empordà). Entre d'altres, durant la reunió s'ha analitzat el projecte que impulsa l'ajuntament per instal·lar fins a 25 càmeres de videovigilància repartides arreu del municipi. D'aquestes, deu es trobaran a la zona centre i les quinze restants, a les entrades i sortides d'urbanitzacions.

L'alcalde de Platja d'Aro, Joan Giraut, ha explicat que la intenció és consensuar el projecte amb Interior abans de presentar-lo davant la comissió de videovigilància. El consistori ja ha guardat una partida específica de 200.000 euros del pressupost per instal·lar els aparells i preveu tenir-los enregistrant la via pública abans de l'estiu.

Entén els sindicats

Precisament, aprofitant la visita d'Espadaler al Baix Empordà, el sindicat de mossos SME-CCOO ha emès un comunicat on critica que les retallades estan posant en risc la seguretat pública a Cstalunya. El sindicat diu que el degoteig d'assalts violents a les comarques gironines són fets "lamentables", però que tot i això, no els "sorprenen" perquè el cos acumula un dèficit estructural de 1.500 agents.

El conseller d'Interior ha admès que el context pressupostari actual és "difícil", i que el Departament d'Interior també "se'n ressentirà". En aquest sentit, ha dit entendre les queixes del sindicat, però també ha volgut deixar clar el seu "convenciment més profund" que, "quan un mosso surt al carrer, ho dóna tot".