L'hospital de Figueres substitueix el TAC actual per un més modern i que irradia menys

Les obres s'allargaran fins a mitjans de gener i tenen un cost de 721.000 euros

L'Hospital de Figueres (Alt Empordà) ha començat les obres per substituir l'actual TAC per un altre aparell d'última generació amb més prestacions i que irradia menys al pacient. Es tracta d'una màquina més moderna, amb millor qualitat d'imatge i que, a més, permetrà dur a terme exploracions més complexes.

Les tasques van començar dimarts passat i està previst que el nou aparell entri en funcionament a mitjans del mes de gener del 2022. El cost total de substituir l'antic TAC per el nou és de 721.000 euros, el 70% dels quals els posarà el Servei Català de la Salut, a través d'una subvenció del Programa Específic de Renovació Tecnològica PERT). El 30% restant anirà a càrrec del a Fundació Salut Empordà (FSE) que gestiona l'hospital.

Mentre durin les obres, s’instal·larà un TAC mòbil en un mòdul ubicat a l'aparcament de motos del costat del servei de Radiologia, de manera que els pacients podran accedir-hi directament sense haver de sortir a fora. La instal·lació d'aquest aparell mòbil permetrà continuar oferint el servei amb el màxim de normalitat possible, tot i que es preveu que hi pugui haver alguna afectació puntual en la programació de proves. Si fos així, la cobertura d'urgències i dels pacients ingressats estaria garantida en tot moment.

L'any 2019, el servei de Radiologia de l'hospital de Figueres va fer 8.409 TACs. El 2020, com a conseqüència de la pandèmia, el nombre de proves va caure fins les 7.800. En canvi, el centre espera que aquest 2021 s’acabi amb 8.900 TACs d’aquest tipus.

La tomografia computada, abans anomenada tomografia axial computada i que popularment es coneix com a prova TAC, és un procediment d'exploració radiològica basada en els raigs X. Permet l'obtenció d'imatges de talls o seccions de parts del cos i es fa servir en el diagnòstic de múltiples patologies.