El documental sobre la joventut de Salvador Dalí, premiat en un festival internacional

Ha rebut el Premi d'Or en la categoria de migmetratge

El documental 'Salvador Dalí. Diaris de Joventut. 1904-1929' ha rebut un Premi d'Or al certamen audiovisual que organitza el Consell Internacional de Museus (ICOM). Produït per la Fundació Gala-Salvador Dalí, i dirigit per David Pujol, el documental sobre els anys joves del geni empordanès ha estat guardonat amb el Medium-lenght Film Gold (Premi d'Or en la categoria de migmetratge) en l'edició 2020 del F@IMP Festival.

El certamen gira al voltant del patrimoni audiovisual multimèdia i l'organitza l'AVICOM, la secció audiovisual de l'ICOM. La cerimònia d'entrega dels premis s'havia posposat a causa de la pandèmia. Finalment, es va celebrar aquest dimarts en format híbrid (presencial i telemàtic) des del Museu Nacional Hongarès de Budapest.

El documental, realitzat per DocDoc Films, abraça des del naixement de Salvador Dalí, l’any 1904, fins al 1929, quan Figueres, Barcelona, Madrid i París esdevenen les geografies i les escenografies del geni empordanès. El fil argumental del documental es basa en l’autobiografia 'La Vida Secreta de Salvador Dalí'.

Mostrant documentació profusa sobre Dalí i la seva obra, alguna inèdita, el documental explica aspectes claus del jove pintor: la seva infantesa, marcada per la mort del seu germà, els primers estudis d’art a Figueres, l’estada a la Residencia de Estudiantes, a Madrid, on coneixerà Federico García Lorca i Luis Buñuel, i el viatge a París que li permetrà establir contactes amb artistes com Miró, Picasso i els components del grup surrealista. Descriu la seva evolució artística, que es mou entre avantguarda i tradició, i l’evolució d’una obra que ha esdevingut universal.

Així mateix, permet identificar l’origen de la iconografia daliniana. El documental inclou nombrosos documents audiovisuals i fotogràfics tant públics com privats.

Actualment es pot veure aquest documental al web , una plataforma de vídeo a demanda que mostra continguts audiovisuals sota pagament. Concretament, ofereix tres hores de documentals sobre Salvador Dalí (en català, castellà, francès i anglès).

La plataforma es va crear amb l’objectiu d’oferir a un públic global la trilogia de documentals produïts per la Fundació Gala-Salvador Dalí. Amb el títol de 'Salvador Dalí, a la recerca de la immortalitat' és, fins avui, el retrat més exhaustiu de la seva vida i obra en format audiovisual.