La primera tinent d'alcalde de Blanes plega per desavinences amb l'alcalde

Lourdes Fàbrega acusa Marigó de no tenir sensibilitat d'esquerres, ser "totalitari" i no complir els compromisos del programa electoral

Lourdes Fàbrega és regidora de l'Ajuntament de Blanes des del 1999 i ja va compartir atribucions de govern amb Josep Marigó en l'etapa del 2003-2007. Ara, després d'any i mig de govern en minoria del PSC, ha decidit presentar la seva renúncia i abandona totes les atribucions de govern que té. Fàbrega era la mà dreta de Marigó i ocupava la primera tinença d'alcaldia del govern.

Aquest matí ha fet arribar a l'alcalde la decisió de plegar. En un dur comunicat, ha exposat públicament tots els motius que l'han dut a prendre aquesta decisió i també ha avançat que ha de "reflexionar" sobre si plega com a regidora i també sobre si es dóna de baixa del partit. Fins que no ho decideixi, l'alcalde ja ha signat un decret d'alcaldia per fer-se càrrec personalment de les seves atribucions.

En el comunicat, Fàbregas acusa l'equip de govern i, personalment a l'alcalde, de tenir una "posició acomodatícia i cada vegada menys ambiciosa". També titlla Marigó de "totalitari i individualista" i l'acusa de portar el govern a cometre "els mateixos defectes" que els seus antecessors de CiU.

"Per decència i responsabilitat polítiques, rebutjo que l'equip de govern actual caigui en els mateixos defectes que nosaltres criticàvem a l'anterior govern, com per exemple quadrar un pressupost mitjançant cànons extraordinaris, la manca de rumb, el desgovern o la cessió covard i impotent davant la inèrcia i els poders fàctics interns", escriu Fàbregas en el seu comunicat.

A més, també ha afirmat que va proposar una rebaixa de sou del 30% dels regidors i dels alts càrrecs "per evitar altres mesures doloroses" i que l'alcalde s'hi va negar.

La fins ara primera tinent d'alcalde també critica que el PSC "s'ha excusat en la manca de diners" per no complir el programa electoral que, segons Fàbregas, és "un compromís". Per això, acusa Marigó de tenir "poca sensibilitat d'esquerres i municipalista".

En l'escrit, també posa de relleu propostes que, segons manifesta, ha fet i que no han prosperat. Segons Fàbrega, calia haver canviat o reestructurat l'equip econòmic i també subratlla que Hisenda i Intervenció haurien de tenir responsables diferents. "No pot ser que el controlador i el controlat siguin la mateixa persona", manifesta.

També posa exemples de casos que la fan sentir "avergonyida", com que no s'hagi aprovat en any i mig un reglament d'usos de la Ciutat Esportiva o que la comunitat educativa se senti "decebuda" per la "manca de sensibilitat i suport del govern".

Marigó respon

Després de conèixer la decisió de Fàbrega, l'alcalde ha declarat que no vol entrar "en un joc de retrets" i considera que la renúncia de la tinent d'alcalde és per "manca d'empatia" amb l'equip de govern. "Les relacions personals s'han fet insostenibles", ha manifestat.

Marigó ha volgut ressaltar la seva "capacitat de treball" al llarg d'aquests anys però també ha dit no estar d'acord amb la majoria dels punts que manifesta en el comunicat. "Està escrit des de la visceralitat, des del ressentiment d'una persona que ha fracassat en el seu projecte", ha manifestat l'alcalde.

A l'espera del que decideixi Fàbrega -si entrega l'acta de regidora o no-, aquest dimecres Marigó ha signat un decret d'alcaldia conforme absorbeix les funcions de la tinent d'alcalde. Si Fàbrega no marxa de l'ajuntament formaria part del grup de regidors no adscrits. Si plega, el PSC tindria l'opció de fer entrar una nova persona de la candidatura a l'equip de govern. Per Marigó, Fàbrega hauria de deixar de ser regidora del consistori perquè, segons diu, la gent la va votar perquè formava part de la candidatura socialista.