La pandèmia agreuja la falta de personal a l'hostaleria i a negocis de pobles de muntanya

Al Ripollès lamenten que el personal qualificat "ha marxat"

"Des de l'obertura total, no hem posat més taules al menjador, no podem fer el que fèiem el 2019, no tenim prou personal". El propietari de Ca l'Ignasi de Cantonigròs, un restaurant de cuina casolana, ha fet un crit d'alerta perquè no troben treballadors per rellançar l'activitat. Estan treballant a mig gas, amb la meitat de taules que abans, malgrat que el sector ja no té restriccions d'espai contra la pandèmia.

La crisi de la covid ha eliminat la "xarxa" de treballadors de l'hostaleria en cap de setmana que han anat a altres sectors. Altres establiments petits de pobles d'interior o muntanya tampoc troben mà d'obra i veuen el futur amb incertesa. Afirmen que les condicions laborals són bones, però no troben gent amb "ganes de treballar".

En altres indrets, com ara al Ripollès, la història es repeteix. El president de l'Associació d'Hostaleria del Ripollès, Fran Barroso, es queixa que no hi ha personal qualificat. "Falta personal preparat, no perquè s'ofereixin males condicions, sinó perquè ja no hi són". Durant la pandèmia, la gent s'ha espavilat i ha buscat altres sectors per tirar endavant. Barroso té una taverna a Ripoll i explica que, veient que no podien tornar a muntar el mateix equip, també s'han quedat amb menys taules. A diferència d'abans, ara tanquen un dia per descansar (abans eren prou gent com per rotar i tenir obert tots els dies).

A la comarca també hi ha altres oficis que no tindran relleu. "Paletes, llauners o pagesos, d'aquí a uns anys, quan es jubilin els que treballen ara, ningú ho continuarà. Ens estem quedant sense professionals i els joves ja no volen ser emprenedors, sinó funcionaris", remarca amb preocupació.

Des de l'Aula d'Hostaleria del Ripollès confirmen la preocupació del sector i recorden que aquesta problemàtica ja ve de fa anys. Tot i això, en els darrers tres cursos han mantingut la xifra d'una quarantena de matriculats i alguns ja tenen feina des del primer any que estudien al centre. Segons Joan Pera, coordinador del centre, l'oferta de personal qualificat no cobreix la demanda i "falten persones amb ganes de treballar". "A molts llocs es veuen cartells que es busquen cuiners o personal de sala", afirma. També coincideix que s'han fet importants millores en les condicions laborals i salarials i reconeix que treballar els caps de setmana és un factor que resta vocacions.