El projecte Càntut. Cançons de tradició oral ha posat punt i final a la cinquena edició del Festival a Cassà de la Selva (Gironès), assolint els objectius amb els quals va néixer. Durant tres dies, el municipi ha acollit una vintena d’activitats, entre concerts, presentacions i exposicions, entre d’altres, que han permès explorar el repertori de cançons de tradició oral, posar en valor aquest patrimoni immaterial i buscar espais i moments per cantar en comunitat.
De les 19 propostes programades, set van exhaurir totes les localitats. Es tracta del concert de Fetus i Jaume Arnella, el Dinar de cantadors i cantadores, el Càntut a taula amb Quedem en Paus i Julivert, l’actuació de Marala, el Biblionadons amb Carmina Rabassedas, el concert de Mayalde i la presentació del llibre-disc Beget. Cançons recollides per Kristin Müller. Pel que fa a la resta, van comptar amb una bona afluència de públic. Destaquen especialment els concerts de Paula Grande i Anna Ferrer, Llavors de fonoll, Reggae per xics o Més lloc per a la fosca, entre d’altres.
Pel que fa a les dues exposicions que s’han instal·lat a Can Trinxeria de Cassà de la Selva amb motiu del Festival Càntut, segueixen obertes. Fins al dijous 25 de novembre es podrà veure Llum a l’ànima. Palmira Jaquetti, que explora la figura, trajectòria i el llegat de a folklorista. I, fins al divendres 3 de desembre, es podrà visitar Músic de tot cor. Joan Tomàs i Parés, un recorregut per les diferents facetes en les quals va destacar el músic i folklorista català.
El Càntut segueix viu a Cassà de la Selva
Més enllà del cap de setmana del festival, Cassà de la Selva viu el projecte Càntut durant tot l’any. Actualment s’està duent a terme el projecte Càntut a les escoles: cacem i cantem cançons. Després de diverses col·laboracions amb les escoles i instituts de Cassà de la Selva, s’ha impulsat ara una iniciativa amb la comunitat educativa del municipi que vol recollir cançons de les diferents cultures presents a la població.
Aquesta proposta busca la implicació dels alumnes per tal que realitzin gravacions de les cançons tradicionals de les seves famílies, amb l’objectiu de conèixer i recopilar el repertori de tradició oral de la vila. Enguany, el projecte se centra en les cançons de bressol, cançons suaus que serveixen per ajudar els infants a adormir-se i que, gairebé sempre, han passat de pares i fills per tradició oral. El resultat es podrà veure al Festival Càntut 2022.