Els professionals sanitaris dels CAP de Salt denuncien amenaces i agressions

Demanen a Salut que contracti vigilants de seguretat que actuïn davant d'episodis de violència

Una seixantena de professionals sanitaris dels CAP de Salt (Gironès) s'han concentrat aquest dilluns al migdia a les portes dels dos centres del municipi per denunciar diverses amenaces i agressions dels pacients.

Els treballadors demanen al Departament de Salut que prengui solucions per garantir la seguretat dels treballadors dels dos CAP de Salt. Des de fa una setmana, el personal ha decidit treballar tancant amb clau la consulta per evitar que la gent entri i els amenaci i en el centre de davant de l'Ajuntament de Salt han passat una tanca metàl·lica perquè la gent no hi entri. A més, demanen a Salut que contracti vigilants de seguretat que puguin actuar en episodis de violència o alguna mesura equivalent.

Una de les metgesses del CAP, Angi Lladó, ha explicat que des de fa una setmana diversos professionals han decidit passar consulta amb la porta tancada amb clau per evitar que entri gent i els amenaci. També en el centre que hi ha al costat de l'Ajuntament de Salt passen una reixa metàl·lica que hi ha a la zona de les administratives per evitar que la gent entri i agredeixi el personal.

El detonant per prendre aquestes mesures arriben després que el dilluns 15 de novembre un home amenacés de mort a diversos treballadors del CAP després que aquests es neguessin a fer-li unes receptes. La metgessa ha recordat que es tracta d'una persona toxicòmana i segurament estava sota els efectes de la droga, però malgrat tot creu que no es pot permetre que els treballadors "vagin amb por" a la feina.

Després de les amenaces, la Policia Local el va acabar detenint i van trobar-li un cúter. Malgrat que no l'havia ensenyat en el moment de les agressions, la plantilla viu amb por que en una propera agressió, els pacients els facin mal amb qualsevol arma blanca.

Mesures preventives

Després de viure aquest episodi, els treballadors ja s'han reunit amb els directius de l'Institut Català de la Salut (ICS) per exigir-los solucions. Segons la plantilla, una mesura podria ser contractar un vigilant de seguretat que controli l'entrada de gent al centre.

Des de l'ICS però els han proposat que denunciïn l'agressió als Mossos d'Esquadra i augmentar la presència policial als centres. També els han ofert una aplicació per a mòbils que en cas d'emergència premin un botó i una patrulla de la Polica Local vagi fins al lloc dels fets. Els treballadors veuen bé aquestes eines però igualment reclamen "solucions preventives" perquè si bé és cert que l'aplicació és útil, temen que la patrulla arribi massa tard.

Per altra banda, l'ICS ha anunciat que durant la guàrdia del cap de setmana han reforçat els torns amb un treballador més que ajudi a controlar l'entrada de les persones al CAP. Mentrestant és farà una avaluació de riscos dels centres i es reforçarà la difusió del protocol d'agressions.

Fonts de l'ICS afirmen que l'institut fa 15 anys que recull i analitza tots els episodis de violència que es produeixen en els centres per tal de millorar els protocols de prevenció i actuació en aquests episodis. Una de les mesures és la formació que els donen periòdicament els Mossos d'Esquadra en mediació en casos similars i també tècniques d'autoprotecció pels professionals.

"Crispació" dels pacients

Els treballadors han afirmat que més enllà de l'episodi viscut fa uns dies al centre, les agressions de molts pacients son constants des de la pandèmia. Segons la plantilla, la situació social de Salt fa que hi hagi "molta gent enfadada amb el sistema" i acabin pagant-ho "amb els que estem a primera línia", com ara els treballadors sanitaris dels dos CAP.

Més enllà de les amenaces de mort que es van viure al CAP, els treballadors asseguren que hi ha persones que els han trencat retrovisors i els han fet malbé els cotxes personals i també vehicles que tenen els dos centres d'atenció primària. Per això demanen solucions preventives de forma urgent.